מאת: מהנדס רון ארד, ארד בדק בית
תהליך של שיפוצים מתחיל עוד הרבה לפני בחירת הקבלן בשלב התכנון
בעבודות שיפוצים יש לקחת בחשבון פרמטרים ואילוצים שונים ולשלב ביניהם בחכמה. לשם כך יש להיעזר בבעלי מקצוע מתאימים כל אחד לתחום השיפוץ שלו.
אדריכלים
ראשית יש לקחת אדריכל/ית המתמחה בסוג זה של עבודות. יש להסביר לו את דרישותיכם ומטרותיכם. על האדריכל להתייחס לתקנות התכנון והבניה ולשלב אותם בתכנון החדש.
לדוגמא: אם ברצונכם להרחיב חדר על חשבון המסדרון, על האדריכל להתריע בפניכם שקיים רוחב מינימאלי במסדרון בהתאם לאורכו. אם תתפשרו על רוחב זה יש לכך השלכות בבטיחות.
אדריכל מנוסה ייקח מידות מדויקות של המצב הקיים ויבדוק אלכסונים על מנת לוודא שהקירות מקבילים. אחרת הריצוף החדש יבליט את הסטיות בקירות.
יועץ חשמל ויועץ אינסטלציה
במידה ובכוונתכם לבנות חדר רחצה חדש או לבצע שינויים נרחבים באינסטלציה או חשמל יש להיוועץ ביועץ אינסטלציה ויועץ חשמל.
מומלץ מאד לא לחסוך בהוצאות על בעלי מקצוע אלו. מדובר בהוצאות שוליות יחסית להוצאות על שיפוצים . על מנת לסבר את האוזן, עלות יועץ אינסטלציה תנוע בין 1000-2000 ₪ לשיפוץ בהיקף של כ- 200,000 ₪. כ- 1% מעלות השיפוץ. אבל תמנע נזקים ועוגמת נפש בעלות של אלפי ולפעמים עשרות אלפי שקלים בליקויי בניה ותכנון.
למי שחושב שהוא יכול לסמוך על החשמלאי או האינסטלאטור שלו עלולה לצפות אכזבה גדולה. אלא אם כן מדובר בבעלי מקצוע מהשורה הראשונה שהנכם מכירים ומסוגלים לפקח עליהם, לא מומלץ לוותר על המתכננים.
ניתן דוגמאות מניסיוננו לאחר שביצענו בדק בית לליקויי בניה בדירות שעברו שיפוץ:
- כשמערכת האינסטלציה לא מתוכננת כראוי נוצרים ליקויי בניה שונים. ביניהם בעיות לחץ מים. על הצנרת להיות מתוכננת בקטרים נכונים החל משעון המים שנמצא מחוץ לבית ועד לספקי הקצה (האסלה, המקלחת וכו’). כשצנרת המים אינה מתוכננת כראוי והקטרים קטנים או גדולים מהנדרש אנו מקבלים ספיקות מים שגויות ועקב כך לחצים נמוכים או גבוהים מדי. יודגש שגם לחץ מים גבוה מדי הוא בעייתי ויכול לגרום לרעשים ולבלאי מואץ על הצנרת. בדירה שבה ביצענו בדק בית ברמת השרון, גילינו שקטרי הצנרת קטנים מהנדרש. כמובן, שברגע שברז הכיור וברז המקלחת נפתחו ביחד, ירד הלחץ באופן משמעותי ולא אפשר תפקוד ראוי. דבר זה היה נמנע אם הייתה תכנית אינסטלציה מסודרת שתינתן לקבלן השיפוצים במקום לסמוך עליו שיהיה גם המתכנן.
- בעבודות חשמל, ודאי וודאי שאין לסמוך על קבלן השיפוצים ואפילו על המפקח (במידה ולקחתכם מפקח). אנשי הבניין ברובם הגדול אינם מתמצאים בחשמל ואז נותר לסמוך אך ורק על החשמלאי. בבדק בית שבוצע בירושלים בשכונה דתית, שכח החשמלאי להפריד בין מעגלי השקעים לבין מעגלי התאורה. בכך, סתם החשמלאי את הגולל על האפשרות לבצע שעון שבת שהרי ניתוק של התאורה כולל גם ניתוק השקעים באותו אזור. בעל הדירה נאלץ לבצע שינויים יקרים על מנת להפריד בין המעגלים.
דוגמא נוספת: בדק בית שבוצע בנתניה העלה שבעל הדירה שכח לומר לקבלן שעליו להתקין הכנה לתנור בחדרי הרחצה. יועץ חשמל מקצועי היה שואל את בעל הדירה אם ברצונו להתקין תנורים בחדר הרחצה המשופץ, דבר המקובל בכל דירה חדשה היום.