כאשר נרצה לבדוק רטיבות בקיר חיצוני בבניין משותף, ואת הסיבות שגורמות לרטיבות, עדיף להזמין מומחה איטום רטיבות יכולה לנבוע ממספר סיבות, ולפעמים עין בלתי מיומנת, קל וחומר ללא הציוד הנדרש, לא יכולה להגיע לשורש הבעיה.איתור ליקויי רטיבות היא עבודה מקצועית ברמה גבוהה מאד.
רטיבות בקיר חיצוני בבניין משותף
רטיבות ועובש בקירות הן בין התופעות היותר נפוצות בבתים ודירות בישראל וגם הקשות לפתרון. מה הסיבות ואיך לטפל ברטיבות בקיר? ומה הנזקים שהרטיבות יכולה לגרום להם? האמת היא שליקויי רטיבות הם ליקויי בנייה נפוצים מאד, אולי מהנפוצים ביותר.
גם אם לעיתים נראה שקל מאוד לראות בעין היכן בדיוק ממוקמת הנזילה, העובש או הבועות על הקיר. הבעיה היא שלא תמיד מקום התפרצות הרטיבות הוא גם המקום בו המים באמת חודרים. לכן חשוב להזמין בעל מיומן בעבודתו שתפקידו לאתר את הנזילה ולאטום אותה.
למעשה, כמו בכל מקרה אחר של עבודת איתור ליקויי בנייה, עדיף לפנות למומחה. מהנדס מומחה לבדיקת ליקויי בנייה יבצע בדק בית בצורה מקצועית, ועם שימוש בכלים ובטכנולוגיה המתאימה.
אם אתם לא בטוחים אם יש לקרוא לאיש איטום או לאינסטלאטור – כדאי לקרוא למומחה, או למהנדס בעל מצלמה תרמית. המהנדס, בשימוש המצלמה, יעשה בדיקה מהיכן יוצאים המים ויוכל לתת לכם תשובה חד משמעית אם מדובר בתקלה שכדאי לקרוא למומחה איטום או מומחה צנרת.
איטום רטיבות
לצערנו, נזקי הרטיבות לא נשארים במצב סטטי, הם גדלים כל הזמן, ככל שאנחנו לא מטפלים באיטום. לכן חשוב לטפל ברטיבות עוד במצב של קילוף הקיר או העובש ולפני שנגיע למצב של סדקים בקירות פנימיים או חיצוניים ופגיעה משמעותית בבידוד הבית.
איטום הסדקים הקטנים מיושם בדרך כלל באמצעות חומרי איטום על בסיס אקרילי (לדוג’: סיקה פלקס), בעוד שסדקים גדולים יותר מטופלים בעזרת חומרים פוליאוריטנים. השלב השלישי כולל חיפוי חדש (של צבע או של שליכט) או ציפוי קירות המעטפת בסילר שמטרתם לדחות מים (כמו סילוקסן שהוא חומר איטום סיליקוני) או חיפוי וציפוי גם יחד.
ברור שאנחנו אומרים לעצמנו “אפשר לעשות את זה לבד” ורצים לטמבורייה הקרובה כדי לרכוש את חומרי האיטום, אבל לפעמים מדובר למעשה בלשים פלסטר על פצע מדמם – האיטום שנעשה בעצמנו לא יעזור ואף יכול רק לדרדר את המצב עוד יותר.
מומחה איטום רטיבות
ראשית, כדאי לשים לב: קיים מצב שנראה כמו רטיבות ולמעשה הוא לא – והוא עיבוי על הקיר. אנחנו לא מאווררים את הבית מספיק וקיימים הפרשי טמפרטורה גבוהים בין הקירות הפנימיים לבין הקירות החיצוניים ככה שנוצר עובש.
כיצד נזהה שמדובר בבעיית עיבוי? כשאנחנו יודעים שאנחנו לא מאווררים את הבית, על הקיר יש “רק” עובש ולא בועות והוא מופיע בעיקר סביב קורות הבטון של הבית. גם במקרה כזה, חברת בדק בית מנוסה ומקצועית תוכל לזהות את הבעיה ולהמליץ על טיפול הולם.
ישנה דעה רווחת, שאומרת שבעיות רטיבות הם ליקויי בנייה אשר קיימים בדירות ישנות בלבד. עם זאת, גם בעת בדיקת ליקויים בדירה חדשה, על פי רוב מתגלות בעיות רטיבות מסיבות שונות.
איתור ליקויי רטיבות
נזקי הרטיבות בקירות עשויים להיות:
- הדבר הראשון שאנחנו רואים זה את הנזק האסתטי. המראה המנוקד השחור על רקע הקיר הלבן לא הולם את הבית שלנו כמו גם קילופי הטיח וכתמי הרטיבות.
- הנזק הבריאותי. מדובר בנזק הרבה יותר קריטי מהנזק הקודם. העובש מורכב מאורגניזמים חיים שפוגעים באוויר שאנחנו נושמים והוא מסוכן במיוחד לנשים בהריון, קשישים וחולי אסתמה. אם העובש עבר למצב של טחב הסכנה גדלה הרבה יותר.
- התפוררות הקירות. המים הבאים במגע עם הקיר ישחקו אותו במטרה למצוא נתיב יציאה, כלומר, הקיר יתחיל להתפורר במידה ולא נמצא פתרון לבעיית הרטיבות.
- ירידה בערך הדירה/הבית. במידה וקיים עובש או רטיבות לא מטופלת בבית ואנחנו רוצים למכור את הנכס, שמאי שיבדוק את הבית יאתר את הבעיה מה שיגרום להורדת מחיר הנכס.
הסיבות שמובילות לבעיות רטיבות גם הן מגוונות, ביניהן:
- רטיבות בעקבות איטום לקוי בקיר חיצוני – הקירות החיצונים לא אטומים מספיק ובמצב שבו מים נוגעים בקירות החיצוניים, הם חודרים את מעטפת החיצונית ומחלחלים אל פנים הבית.
- רטיבות בקיר בגלל איטום לקוי של הגג – מים מהגג עלולים לחלחל מטה ולגרום לנזילה, נזקי רטיבות ועובש. נזהה זאת על ידי כך שהרטיבות מופיע בסביבת החלק העליון של הקיר ומתרחשת בעונת החורף.
- רטיבות בקיר בעקבות בלאי טבעי – במשך הזמן מעטפת הבידוד הישנה של הבית נסדקת בעקבות פגעים סביבתיים כמו לחות גבוהה יחד עם מלחים (נפוץ באזור החוף בעיקר) וכימיקלים שונים
- רטיבות בקיר בעקבות נזילת צנרת – קיימים מצבים בהם הצנרת בקיר נוזלת ואנחנו רואים את זה כרטיבות בקיר.
- רטיבות בקיר בגלל קפילאריות – כאשר מים עומדים, בעיקר כשיש נזילה מתחת למרצפות, הם לאט לאט מטפסים במעלה הקיר.
אתם מוזמנים לעקוב אחר עמוד הפייסבוק שלנו