כאשר מקבלים בית חדש לאחר בניה, ויש מצב של אי התאמה למפרט בניית בית, יש צורך להתחיל הליכים מול הקבלן על מנת להתאים את הבית, או הדירה, למצב שיתאימו למפרט. הבעיה היא שלא כל אחד יודע לקרוא ולהבין מפרט טכני לבניה, ולפעמים מפרט טכני לבית פרטי מכיל פרטים שלא כולנו מבינים.
במקרים כאלו, כדאי להיעזר בחברת בדק בית מוסמכת, מקצועית ואמינה, על מנת לקבל הבנה ברורה יותר של הכתוב במפרט הבניה. מהנדס בניה מנוסה עשוי לראות דברים במפרט אשר אדם ללא השכלה בתחום הנדסת הבניין לא בהכרח יבין. בדיוק כמו שרופא, שלמד במשך שנים ויש לו ניסיון, יבין מסמכים רפואיים יותר טוב ממי שלא למד רפואה.
אי התאמה למפרט בניית בית
מפרט טכני הוא מסמך המהווה תוספת חשובה וחיונית לתכניות העבודה בשיפוץ או בבניה. המסמך הזה למעשה מסביר ומפרט ממה אתם רוצים לבנות כל דבר בבית החדש שלכם. לכן, הוא מהווה בסיס חשוב מאד להצעת המחיר של הקבלן.
אחרי שכבר בחרתם קבלן וסיכמתם עמו את כל הפרטים, חשוב מאד לעבור על המפרט הטכני, עדיף ביחד עם מהנדס בניין חיצוני, אשר אין לו אינטרס עבור הקבלן, ולחתום עליו ביחד עם הקבלן.
המפרט הטכני בנוי מסעיפים שונים, המתארים, מפרטים ומסכמים את כל הרצונות והחומרים שבחרתם לעבוד איתם בבניה או בשיפוץ. הוא מכיל את כל הפרטים לגבי העבודה כולה, בצורה מדויקת ומפורטת, בשפה שאדריכל (מהנדס בניין) מבין.
למעשה, הוא מכיל השלמה לתכניות העבודה שהאדריכל או המעצב סיפק לכם. בלעדיו, התמונה תהיה חסרה ונתונה לפרשנות שלכם מול פרשנות הקבלן (מצב מאד בעייתי שיש להימנע ממנו בכל מחיר). כך, למשל, בעת בדיקת ליקויי בניה ניתן לעבור על המפרט ולראות מה הובטח על ידי הקבלן.
מפרט טכני לבית פרטי
חשוב מאד קודם כל להגדיר מול הקבלן מה הוא מספק? האם הוא מספק גם חומר שחור וגם לבן, ואם כן איזה חומר לבן, וגם איזה חומר שחור.
כאן חשוב להדגיש כי לרוב חומרי הבניה הבסיסיים הכוללים את הבטון, המלט, ברזלים, קורות, צנרות תפסנות, טיח, סט ממ”ד תקני (דלת, חלון וצינורות אוויר) חול או שומשום למילוי הרצפה ובלוקים נחשבים לחומר שחור.
לעומת זאת חומרי גמר כמו: אלומיניום, ריצוף, כלים סניטרים, פרטי נגרות, חיפויים, מזגנים, אמצעי חימום, דלתות, וגופי תאורה נחשבים לרוב לחומר לבן. חשוב גם להדגיש כי ישנם פריטים שיכולים להיות ב”תחום האפור” ויש לגביהם שאלה (למשל ברזי ניל וסיפונים יכולים להיחשב חומר לבן או שלא, תלוי את מי שואלים).
אם בחוזה מצוין רק חומר שחור, כדאי מאד לתת התייחסות לכל רכיב ופריט בבניה ולהגדיר על חשבון מי לספק ולקנות (על חשבון הקבלן או על חשבון המזמין). פעמים רבות כמו בקניה של ריצוף וחיפויים רצוי להגדיר שהקבלן הוא זה שידאג לשינוע של הריצוף לאתר (מדובר על פרט חשוב מאד, שיכול להיות בעייתי אם לא סוכם מראש).
חשוב גם לשים לב, ולהכניס לחוזה סעיף שמציין תקופת בדק ואחריות, שכן ללא סעיף כזה הקבלן יכול להתנער מכל אחריות לאחר מסירת הדירה או הבית.
מפרט טכני לבניה
המפרט הטכני בנוי מסעיפים הנוגעים לחלקים שונים בבניה ובשיפוץ שלכם. בכל סעיף רצוי מאד שיהיה פירוט מלא על היצרן, הדגם והצבע של כל חומר או פריט ועל חשבון מי הוא נקנה.
לדוגמא: אם סיכמתם מול הקבלן שהוא אחראי על עבודת החשמל, ושהיא כוללת גם את החומרים, רצוי שבמפרט הטכני יהיה אזכור לכך. בנוסף חשוב שייכתב אילו חומרים מספקים לכם הקבלן והחשמלאי. למשל: 8 יחידות מפסק “ניסקו”, או 10 יחידות מפסק “גוויס”. כדאי לזכור שהיצרן והדגם של הפריטים משפיע על המחיר והאיכות של המוצרים.
לכל מעצב או אדריכל יש תבנית בסיסית למפרט טכני עמה הוא רגיל לעבוד. חשוב מאד שתבקשו לעבור אתו על המפרט ולהבין מה כל סעיף אומר. נסו להבין האם ישנם נושאים שאינם נכללים במפרט?. במקרה שכן רצוי לבקש ממנו להוסיף אותם.
במקרים רבים, בעת בדיקת ליקויים בדירה חדשה, מתגלים ליקויי בנייה מסוימים, אשר לאחר בירור מול המפרט מתגלה שאין פירוט לגביהם במפרט. דבר אשר עשוי להסיר את האחריות לליקוי מהקבלן, גם כשמדובר בדירה חדשה.
חשוב להבהיר לקבלן כי תמיד למזמינים ולמתכננים תהיה את היכולת לבקר באתר הבניה, עם או בלי נוכחותו. אנו ממליצים לבוא גם וגם ופעמים רבות גם “בהפתעה” על מנת להבטיח שלא נעשים דברים לא תקינים באתר.
לבסוף, אנו ממליצים לבצע, לאחר סיום הבניה (או השיפוץ, במקרה של שיפוץ מאסיבי), בדק בית לפני קבלת מפתח. הדבר עשוי להגן עליכם, בעלי הנכס, מפני תקלות שונות אשר עשויות להתגלות לאחר תקופה.
לשאלות נוספות עיקבו אחר עמוד הפייסבוק שלנו