בדיקת ממ”ד
בדיקת ממ”ד כוללת ליקויים בטיחותיים היכולים להשפיע על אטימות או בטיחות הממ”ד, ליקויים תפקודיים כגון הפרשי גבהים בריצוף וכלה בליקויים אסטתיים.
ליקויים בטיחותיים
למרות שכל ממ”ד אמור לעבור אישור הג”א, עדיין נמצאים לעיתים ליקויים בטיחותיים.
להלן מעט דוגמאות:
- מכיוון שמלבן הדלת (המסגרת) צריכה להיות ביציקה אחת עם קירות הבטון, כאשר המלבן אינו מחוזק כראוי, לעיתים היציקה גורמת לתזוזה או עיוות במלבן. במצב כזה קשה מאד להתקין את הדלת כך שתהיה מפולסת ואז נוצר קושי רב בסגירת הדלת. תעשו ניסיון פשוט – תבקשו מהגברת בבית לסגור את הדלת ובדקו האם היא מסוגלת. כמובן שכל איש או אישה בוגרים אמורים להיות מסוגלים לסגור את הדלת. במקרים חמורים קיימת אף חדירת אור/אוויר בין הדלת למלבן, דבר היוצר חוסר באטימות לגזים בשעת חירום.
- בחלון ההדף האטום לגזים קיימים שתי “חלונות” בסף החלון. חלונות אלו אמורים להיפתח כדי להחדיר דייס צמנטי אל תוך סף הפלדה ולסגורו לגמרי. פעמים רבות דבר זה נשכח.
- בכל ממ”ד אמור להיות מפוח אוטומטי עם שקע חשמל. יש לוודא שכל הציוד נמצא ושהדייר יודע כיצד להפעיל את המערכת.
ליקויים תפקודיים
בממ”ד עלולים להיות ליקויים תפקודיים רבים. להלן מעט דוגמאות:
- הפרשי גבהים בין אריחים. תקן ישראלי 1555 לריצוף מתיר עד 1.5 מ”מ הפרש גבהים. מעבר לזאת יש לפרק את האריח ולהתקינו מחדש.
- חלון ההדף מהפלדה הנו חלון כבד הנא על גבי גלגלים קטנים. יש לוודא שהתזוזה חופשית ושניתן לנעול את חלון ההדף עם הווים המיועדים לכך.
כמו כן, על החלון להיות נקי מחלודה וצבוע כראוי. - סטיות בקירות הממ”ד (סטייה אופקית או אנכית) עלולות לחרוג מהמותר בתקן ישראלי 789 ובמקרים חריגים לגרום להפחתה בשטח הממ”ד.
בעיות עם חלון ממ”ד
תחום חשוב של הליקויים התפקודיים נוגע בבעיות עם חלון הממ”ד.
כשמדובר בממ”ד עשוי להיות מצב בו החלון לא נפתח בפתיחה של 180 מעלות כפי שהוא צריך להיפתח (כגון כשיש קיר בניצב אליו והחלון נתקע בו).
במצב זה החלון נפתח חלקית ולא בצורה מלאה. כלומר חלק ממנו תמיד סגור.
פתיחה מלאה של החלון חשובה במיוחד בחדר הממ”ד בשל גז הראדון שידוע שנמצא בו בריכוזים גבוהים עקב כמות הבטון הגדולה שמקיפה את קירות חדר הממ”ד. מלבד הסכנה הבריאותית ישנו כמובן נזק תפקודי שנובע מכך שהשטח מתחת וברבת החלון לא יכול להיות מנוצל במלואו – לדוגמא ינה בעיה להציב מיטה מתחת לחלון שפתוח באלכסון ומסכן את המשתמשים בה. דבר מקטין משטח החדר. גם במקרים אלו אפשר לדרוש מהקבלן פיצוי על ירידת ערך.
בעיה נוספת בחלון הממ”ד קשורה לכך כי כחלק ממערכת החלון, קיים חלון הדף מפלדה עבה וכבדה. חלונות ההדף מותקנים על גבי גלגלים קטנים שזזים אותם על מסילה. הרבה פעמים הגלגלים הללו נשחקים או נתקעים מליכלוך שהצטבר שם במהלך הבנייה ( לפעמים ממש חתיכות אבן) ואי אפשר לראות את זה אך למעשה החלון תקוע ולא בר שימוש כבר מיומו הראשון.
מה לעשות? – לבדוק שחלון ההדף נפתח ונסגר ואם יש בעיה הקבלן צריך לנקות היטב ולשמן את המסילות.
בחלון עצמו צריכות להיות פינות מגן מגומי ,הן לא יקרות אך הקבלן מחויב לשים אותן להגנתכם.
ליקויים אסתטיים
ליקויים אסתטיים כמו בכל חלק מהדירה יכולים להיות רבים ומגוונים.
החל מטיח מחוספס, מריחות צבע, גימור לא עגול וסימטרי של פתחי האוויר בממ”ד, גימור לקוי סביב הדלת והחלון ועוד רבים.
לעיתים יטען הקבלן שמדובר בליקוי המותר על פי התקן. ידע הדייר לענות שלא רק שהתקן מטפל גם בליקויים אסתטיים, אלא קיימים פסקי דין למכביר בנושא זה, כולל של בית המשפט המחוזי, שפסקו שדירה צריכה להיות אסטתית.