במובן הפשוט ביתר בדק בית מורכב מסדרת בדיקות הנדסיות שעוצבו במטרה לספק תמונה ברורה, אמיתית ומעמיקה אודות נכס נדל”ן כלשהו, בין אם מדובר בדירה, בית או בניין. נהוג לחשוב שרק נכסים מיד שנייה מצריכים עריכת בדק בית אבל למעשה מומלץ ומאד כדאי לערוך בדק בית לפני כל רכישת נדל”ן. בדיוק כמו שלא קונים נעליים בלי למדוד, לא קונים נדל”ן מבלי לבדוק, במיוחד כשמדובר בנכס בו אתם מתכוונים לבלות את חייכם ולגדל את משפחתכם.
מה כל כך חשוב בעריכת בדק בית?
בין אם אתם עומדים לרכוש את הדירה הראשונה שלכם מיד ראשונה או אם אתם עומדים לרכוש בית ישן ממתווך, עריכת בדק בית תשלח אתכם לדרככם עם רגל ימין קדימה. הצורך הזה נכון וחזק עוד יותר במידה ואתם חדשים בעולם הנדל”ן, מכיוון שבמקרים אלה לא רק שאין לכם את הכלים לזהות ליקויי בנייה, בעיות איטום,נזילות,עיבוי סביר להניח שגם אין לכם אפילו מושג היכן להתחיל לחפש אותם, מעבר לאלו הנגלים לעיין כמובן כמו בעיות ריצוף,חיפוי ולפעמים סדקים בקירות. בדק בית יעמיד אתכם בפני תמונת מציאות אובייקטיבית ומעודכנת שתאפשר לכם לדעת בפני מה אתם עומדים ותיתן לכם את הכלים למזער נזקים עד כמה שאפשר.
בנוסף ליתרונות הטכניים של ביצוע בדק בית הכוללים איתור ליקויים בשלבים מוקדמים יחסית, תהליך בדק בית מסתיים בדו”ח מלא ומקצועי בעל תוקף משפטי המכיל את כל הליקויים שנמצאו במקום. לאחר הנפקת הדו”ח הוא מוגש אל הקבלן וזה בתורו אחראי לתקן את הליקויים במקום במידה ואלה עדיין נופלים תחת תחום אחריותו (לכל ליקוי בנייה יש פרק זמן ספציפי בו ניתן לדרוש מהקבלן לתקן אותו, לאחר מכן חובה זו עוברת לידי הקונה). במידה והדברים אינם מתנהלים בצורה חלקה מול הקבלן, מסמך זה, אם והוא אכן נערך על ידי מהנדס מורשה ומוסמך, יכול לתת לכם חזקה משפטית אם ו/או כאשר הדברים יגיעו לבית משפט.
מה בוחנים במהלך בדק בית?
- מצב פיזי של המבנה – מהנדס שעורך בדק בית יבחן מקרוב את הריצוף במקום, הגג, שלד המבנה, דלתות, חלונות, תקרות כמו גם את כל יתר המרכיבים הפיזיים הנראים לעיין ובנוסף יבדקו במהלך בדק בית גם ליקויים נסתרים יחסית כמו אלו שיכולים להיות במערכות החשמל והאינסטלציה, בעיות רטיבות, עובש חבוי ועוד.
- התאמה למפרט הטכני – בדק בית חייב להיערך על ידי מהנדס מקצועי שיכול להתבונן ולהבין את תוכניות המכר, לראות כיצד המבנה מותאם (או לא) אל תקנות התכנון והבנייה, תקנות הג”א, תקנים ישראליים שונים, הוראות מתקני תברואה בישראל ועוד.
- הערכת נזקים – כמו אלו שיכולים להיגרם מתוספות בנייה ועבודות שיפוץ כמו גם נזקים שיכולים להיגרם כתוצאה מפעילות השוכרים והשכנים.
- מפגעים אקוסטיים ותרמיים – בחלק זה של בדק בית נמדדת כמות הרעש כמו גם גורמים סביבתיים נוספים שעלולים להעכיר את המגורים במקום.