לכאורה, החלק החזק והמוגן ביותר בבית – המרתף. אך מה בדבר בדיקת גז ראדון שם? בשנים האחרונות עולה המודעות לנושא זה, אך חשוב עדיין לחדד את חשיבותו בעת קבלת החלטה על רכישת בית. קחו זאת בחשבון בעת ביצוע בדיקת ביקורת מבנים.
מהו גז הראדון בכלל ומדוע הוא מסוכן לנו?
גז ראדון הוא גז טבעי, אציל, חסר ריח וצבע. הוא נובע מהקרקע והוא רדיואקטיבי.
הסכנה קיימת בעת גילוי ריכוז גבוה שלו היות שהיא עלולה לגרום לתחלואה בסרטן ראות למי שנחשף אליו לאורך שנים. בנוסף זהו גז שחודר למבנה דרך סדקים או מערכות צנרת, בקלות.
גז הראדון שופע מהאדמה ונובע מהתפרקות יסודות רדיואקטיביים הקיימים בריכוזים שונים בסלעים ובקרקע. הריכוז בקרקע של גז זה נמוך, מה גם שהוא מתפזר באוויר. הבעיה היא כאשר הוא מצטבר במבנה מגורים (בעיקר צמוד קרקע) במרתף, ממ”ד או במקלט.
להלן תרשים המתאר את התפשטות גז הראדון מתחתית הקרקע.
מקור הראדון נובע מחומרי הבנייה הבונים את דירות המגורים, המרתף או מקלט הבית. אלה בנויים מיציקת בטון ושם עיקר ריכוז הגז. מכיוון שקיר ממ”ד הוא עבה פי שניים מקיר רגיל המשמעות שקיימת שם התפרקות כפולה של גז הראדון. מכאן הסיבה שריכוזים גבוהים של הגז נמצאים במקלטים ובממ”דים.
מהם תקני בדיקת גז הראדון?
המדידה התקנית של בדק בית לגז היא קצרת טווח לריכוזי ראדון. זוהי מדידה הנמשכת מספר ימים ומבוצעת בחדרים סגורים בלבד, על פי דרישות תקן ישראלי 4175 של מכון התקנים.
המשרד לאיכות הסביבה ממליץ על בדיקה ארוכת טווח של ביקורת מבנים לגז רדון לצורך לקביעת ריכוזי ראדון בממ”דים.
מדובר בבדיקה בתנאי מחיה רגילים, (בחדר מאוורר) והיא נמשכת 3 עד 6 חודשים לפי תקן ישראלי 5714. דרך טכנולוגיות מתקדמות ומכשור מתאים במסגרת בדיקת בדק בית ניתן לבצע בדיקות מקדימות לאיתור ריכוזי של גז ראדון בדירות מגורים.
כך או אחרת, ביצוע בדיקת ראדון במרתפים הוא תחום שחייב להיות מבוצע על ידי חברת בדק בית בתהליך של ביקורת מבנים בו תמדד רמת הגז במדויק ותושווה לתקנים.
לסיכום, מה תוכלו לעשות במסגרת בדק בית הכולל קרינה?
היו מודעים לאפשרות לקיום גז ראדון במבנה – לפני רכישה או גם אחריה כשאתם עושים בדק בית על ידי מהנדס בדק בית, מודעות לנושא היא כבר צעד בכיוון הנכון.
בצעו ביקורת מבנים לפני או אחרי רכישה ומדי תקופה גם בבית בו אתם מתגוררים כבר קבע לאורך שנים וגם בקומות עליונות.
אווררו ממ”דים (גם בקומות עליונות), מרתפים ומקלטים. אם אין חלון, השתמשו באמצעים מכניים. הקפידו על כך במיוחד בחורף.
אל תפסחו על מדידה בקומת הקרקע בדירות מגורים, בייחוד אם רצפת המבנה באה במגע עם הקרקע.
דגש מיוחד בנושא בדיקת גז ראדון יש לשים אם קיימת במבנים צמודי קרקע, מרתפים, מקלטים או ממ”דים, פעילות של תינוקות או ילדים (מעונות יום, גנים וכד’).
על כל חשש וספק, התייעצו עם מומחה ביקורת מבנים ואל תיטלו סיכונים מיותרים.