כדי לעבוד בנוח במטבח, לבשל, לשטוף כלים ולארח, יש צורך לתכנן את סביבת המטבח כך שתתאים לפעילות השוקקת. לרוב המטבחים יש נטייה טבעית להפוך עד במהרה למבולגנים, בעיקר בגלל שפע מוצרי החשמל, כלי האוכל והאביזרים הנלווים. כדי להקל על העבודה במטבח ולייעל אותה, יש יצור סדר ולארגן את המטבח כך שיתאים לשימוש מהיר ונוח ולכן, מאוד חשוב לשים דגש על פתרונות אחסון.
פתרונות האחסון מאפשרים למטבח להראות נקי ומסודר יותר, הם יוצרים חלוקה ברורה בין טריטוריות במטבח, דוגמת המזווה לעומת אזור מוצרי החשמל וגם מוסיפים נגיעה עיצובית מסוגננת למטבח. כיום, בשוק העיצוב המפתח, ניתן לראות שלל אביזרי אחסון מתוחכמים, שמשתלבים בכל סוגי המטבח, לא תופסים מקום וניתנים לתפעול פשוט ומהיר.
חלוקה אופטימאלית לאחסון: ראשית כל, יש להקדיש מחשבה היכן במטבח תרצו לאחסן כל דבר. חלקו את המטבח למספר אזורים, גם אם המטבח קטן וצפוף יחסית, חשוב שיהיה בו סדר ידוע מראש. למשל, הקצו ארונות מסויימים למזון, מגירות לסכו”ם, כלים חד פעמיים, ארונית נפרדת לכלי בישול וארונית נפרדת לצלחות, ארונית לכלים בשימוש יומיומי מול ארונית לכלים לאורחים או לאירועים מיוחדים. לאחר שהוחלט היכן ימוקם כל דבר, תוכלו לשדרג את החלוקה בפתרונות אחסון.
מגירות ייעודיות: אם במגירות במטבח אין חלוקה בילט אין, ניתן לרכוש מתקן מחיצות המשתלב במגירה (כמובן לפי גודל המגירה) וליצור הפרדה בין כלי הסכו”ם – קטנים, גדולים, חלבי, בשרי או בין סכו”ם בשימוש יומיומי לכלים דוגמת מפצח וקולפן. כך נחסך תהליך החיפושים של חיטוט בתוך המגירות וניתן לשלוף בקלות את הכלי המבוקש.
קופסאות עם תוויות: במקום לשמור מוצרי מזון באריזתם המקורית ולא תמיד לזהות אותם בקלות, אפשר לשפוך את תכולות האריזות לקופסאות עליהן ניתן לכתוב את שם המוצר. כמו למשל, צנצנות סוכר, קופסאות לאורז, דגנים. ניתן להצטייד בקופסאות עם תוויות שמיות או לחילופין בצנצנות שקופות, כך שקל יהיה לזהות את תכולת הצנצנת. מעבר לזיהוי הפשוט, מדובר בפיתרון מצויין לשמירה על טריות המזון, שכן מדובר בכלי אחסון הרמטיים.
אחסון נתלה: אם אין מספיק מקום במגרות, ניתן להשתמש בכלי אחסון המיועדים מראש לתלייה – מתקנים לנייר מגבות, מתקנים לתלייה כלי סכו”ם גדולים ועד מתקנים להעמדת ספרי בישול, כך שנוח להביט בהם, לדפדף ולבשל תוך כדי.
אחסון למוצרי חשמל: המטבחים העכשוויים גדושים בשפע של מכשירי חשמל שנועדו להקל על העבודה במטבח. אולם, אחת הבעיות עם מוצרי חשמל היא שהם תופסים מקום, מצריכים קרבה לשקע ועלולים להירטב או להינזק בסביבת המטבח. לכן, מומלץ להצטייד ביחידת אחסון ניידת המחולקת למדפים או ארוניות שקופות ולהניח על כל מדף או בכל ארונית מוצר אחר. אם אין מקום במטבח לארונית נוספת, ניתן להניח את המוצרים במוקד אחד על השיש למשל, אבל מעל פלייסמנט או קרש לצורך הגבהת המכשיר מעל פני השיש. אפשר במקביל, להצטייד בסט מדפים מודולארי , שניתן להניח על השיש.
חשיבה ארגונומית: ארגונומיה היא מילת המפתח בתכנון אחסון למטבח. ניתן למצוא יחידות אחסון ארגונומיות עמוקות לאחסון וסידור צלחות, שניתן לכוון לכיוונים שונים ולשלוף מתוכן את הצלחות. כנ”ל לגבי סירים ומחבתות או יחידות ארגונומיות לתבלינים.
ארונית תבלינים: אנשים רבים אוהבים להציג לראווה את התבלינים שלהם, מצד אחד, אם יש מקום להתקין מדף עליון במטבח ניתן לפזר עליו את התבלינים (במידה ומדובר בתבלינים בצנצנות) או להצטייד במתקני גלגלת להעמדה על השיש המכילים צנצנות קטנות לתבלינים.
ניידות קלה: המטבח הוא סביבה דינאמית ולכן, הניידות משחקת בה תפקיד חשוב. מומלץ להצטייד בעגלות עם סלסלאות לאחסון ירקות ופירות ולמשוך מהמקום בעת הצורך או לאחסן פנימה במזווה ולשלוף לפי הצורך, להצטייד בארוניות על גלגלים ואפילו במשטחים על גלגלים שמעליהם ניתן להניח את המיקרוגל או את מעבד המזון ולנייד בקלות על גבי השיש.
המאמר בחסות מטבחים , עיצוב פנים