חלק מתחילת הליך תמ”א 38, או תמ”א 38/2, הוא בחירת המהנדס לטובת ליווי בדק בית תמא 38. ליווי מהנדס בתהליך כזה הוא הכרחי, והוא עשוי להיות ההבדל בין שיפוץ שיטיב עם הדיירים לכזה שיטיב בעיקר עם הקבלן. על כן, ליווי בדק בית בתהליך תמא 38 הוא חשוב עבור בעלי הנכס אשר מעוניינים לשמור על ערך הנכס שלהם, ואף להעלות אותו.
בהליך תמ”א 38, תפקידו של מהנדס בדק בית המלווה את הפרויקט, הוא להשיא את העצות הטובות והנכונות ביותר עבור הדיירים, בעלי הנכס, ולוודא שהצעות היזם הנם מעשיות ואינן מילים דמגוגיות שאין מאחוריהן ולא כלום.
ליווי בדק בית תמא 38
חשוב לציין שאנחנו מבצעים רק ליווי, ייעוץ ופיקוח הנדסי בלבד ולא את ביצוע הפרויקט בפועל.
בשנים האחרונות מבוצעים פרויקטים של תמ”א 38 בכל רחבי הארץ. על מנת שלא לקפח את זכויות בעלי הדירות לקבלת מבנה משודרג ואיכותי ותוספות בניה תקינות, מקובל כיום שהיזם יממן בדיקות של מהנדס מפקח מטעם בעלי הדירות.
בחלק מהמבנים בהם אין ליווי דיירים בתהליך תמ”א 38 של מהנדס קונסטרוקציה נמצאו פגמים וליקויי בניה נפוצים. כמובן שקשה מאוד לתקן את ליקוייה בניה הללו לאחר סיום עבודות הבניה, כאשר כיום חלק מחילוקי הדעות מצויים בדיונים משפטיים.
ככל שעברו השנים ויותר דיירים התנסו במימוש תמ”א 38 החלו להבין שהתוכנית אכן מעניקה תוספות בנייה וחיזוק הבניין ללא עלות מצד הדיירים וכך גם גדל הביקוש, כפי שציינו.
חברות הקבלן מתחרות זו בזו וכל אחת מעמידה לרשותה מטרה ליישם כמה שיותר את התוכנית על כמה שיותר בניינים משום שהתוכנית היא עוד דרך שתעניק לקבלנים סכום נכבד.
ליווי מהנדס בתהליכי תמ”א 38
בשנים האחרונות ככל הנראה יצא לכם לשמוע את המונחים “תמ”א 38”, “התחדשות עירונית”, “פינוי בינוי”, ומילים נוספות בהקשר הזה, אך לא באמת הסבירו לכם במה מדובר ומה המשמעות של המונחים הללו.
תמ”א 38 הם בעצם ראשי תיבות של תכנית מתאר ארצית 38: לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. מדובר בתכנית ממשלתית שהחלה בשנת 2005, על מנת לפעול לתמיכה וחיזוק של מבנים רבים בארץ שלא נבנו על פי תקן בטיחותי עדכני, כך שאותם מבנים אינם עמידים בפני רעידות אדמה.
לרוב מדובר במבנים ישנים ביותר, אשר נבנו לפני שנת 1980, והתכנית תקפה בלעדית למבנים שכל זכויות הבנייה עליהם עולה על 400 מ”ר, או מבנים שכוללים 3 קומות או יותר מכך.
חברתנו מלווה את הדיירים כבר מהרגע הראשון ולכל אורך התהליך, תוך שיתוף פעולה מלא עם הגורמים המשפטיים שייבחרו על ידי הדיירים, ופועלת לשמירה מלאה על זכויותיהם החוקיות של הדיירים הקיימים בבניין. אנו מקפידים על איכות העבודה כאילו היה מדובר במצב של בדק בית לפני מסירה, כי מבחינתנו מדובר בדיוק במצב הזה.
כל זה נעשה תוך שיפור מרבי של רמת הדירה הקיימת כדי שהדיירים יקבלו דירה משודרגת מבחינת הגמר והשיפוץ של הבניין בנוסף לחיזוק המבנה כנגד רעידות אדמה ומיגון הדירה, והבניין כולו, מפני הפגזת טילים. ציינו בכוונה את הבניין כולו, שכן בעת ליווי בהליך תמ”א 38 מתבצע גם בדק בית לבניין עצמו, היות והעבודה מתבצעת גם ברמת יסודות הבניין והשטח הציבורי.
ליווי בדק בית בתהליך תמא 38
במסגרת היערכות לרעידות אדמה, אישרה הממשלה, באפריל 2005, את תמ”א 38, שהיא תוכנית מתאר ארצית, הקובעת הנחיות תכנוניות לחיזוק מבנים קיימים, במטרה לשפר את עמידותם בפני רעידות אדמה וחלה על אותם המבנים, שנבנו לפני 1980 ואינם עומדים בתקן המחמיר, ת”י 413 – תקן הבניה לעמידות ברעידות אדמה.
בשורה התחתונה, הקבלן הוא האחראי על כל החידוש ושיפוץ המבנה, כך שהוא מתחייב לדיירים לדאוג לכל צרכיהם בעניין המבנה. דבר זה נוגע ראשית לנושא שכ”ד, אשר הקבלן משלם לדיירים מדי חודש לכל אורך תקופת הפרויקט.
שנית, מתחייב להעביר לרשותם עם תום הפרויקט דירה מחודשת, או בגודל זהה לשהייתה טרם הפרויקט או לגדולה יותר. בנוסף, במידה ותחששו מהסכנות הכרוכות בפרויקט, ניתן לבקש ערבויות שונות מהקבלן למקרה שהפרויקט ייפסק באמצע או שיעבור פשיטת רגל במהלך העבודה ולא יוכל להמשיכה.
מאחר וביצוע התכנית כוללת חיזוק של מבנים רבים ברחבי הארץ, העלות לכך יקרה מאוד, ולכן המדינה אישרה את התכנית, אשר אמונה על לעודד התחדשות עירונית, וחיזוק המבנים, בכך שתאפשר ליזמים זכויות בניה נוספות באותם מבנים שיש לשפץ ולחזק, ובכך למעשה תתרום למטרה זו.
במקרים של חיזוק מבנים וחידושם במסגרת התוכנית, היזם פטור ממס השבחה של הנכס, אשר בדרך כלל מוטלים על אלו המחדשים ומרחיבים את נכסי הנדל”ן שבבעלותם.
היזם גם יהיה רשאי לחדש את השטח מסביב למבנה ואת המבנה עצמו, להוסיף קומות ודירות נוספות לבניין הקיים, ולהרחיב דירות קיימות בהתאם למגבלות תכנוניות ועד לשטח של 25 מ”ר, כגון: ממ”ד, שטח נוסף בחדרים, וכו’.
למידע נוסף עיקבו אחר עמוד הפייסבוק שלנו