ככל שמדובר על ליקויי בניה בדלתות, ישנם כמה דברים שחשוב לדעת. אילו דלתות כניסה לדירה מומלצות, ומדוע, ואילו דלתות קבלנים מציעים כברירת מחדל והאם כדאי להשאר עם הדלתות הללו למשך זמן מה עד להחלפה. כמו כן, מתי ומדוע כדאי להגן על דלתות נגד רטיבות.
ליקויי בניה הינה הגדרה כוללת למגוון נרחב של ליקויים העלולים להתקיים לאורך כל הליכי הבניה או השיפוץ של הבית. בין אם במהלך בדק בית לדירה חדשה מקבלן ובין אם מדובר בדירות בנות עשרות שנים בהן מתגלה הליקוי לאורך הזמן, או לחילופין, הליקוי מופיע במסגרת הליך שיפוץ הדירה.
ליקויי בניה המופיעים בשטח הדירה או תשתיות המבנה, הינם ליקוים אותם ניתן לחלק למספר קטגוריות מרכזיות הכוללות בין היתר:
- ליקויי בניה הפוגעים באיכות חייהם של דיירי המקום
- ליקויי בניה בטיחותיים
- ליקוי בניה אסתטיים
- ליקויים הנובעים מביצוע רשלני של הקבלן
- ליקויי בניה מינורים (סבירים)
אחד מליקוי הבניה הנפוצים ביותר בישראל הינו ליקוי המתקיים במסגרת הופעת סדקים בקירות פנימיים או חיצוניים. ליקוי זה מקורו בביצוע לוקה בחסר של עבודות הטיח (פנים וחוץ כאחד).
ליקויי בניה בדלתות
כשמדובר בדלתות אנו עלולים להיתקל בליקויים רבים, ראשית, יש לבחון שאכן מדובר בדלתות שהובטחו במפרט המכר. שנית, קבועות בחוק מידות מינימום בנוגע לגובה הדלת נטו ולגבי אופן ההתקנה שלה.
כאשר ההתקנה אינה מבוצעת כהלכה עלולות תהיווצר שריטות על גבי הריצוף היות והדלת מפשפת את הרצפה ומותירה שריטה בצורת קשת. ליקוי שכזה יתגלה בנקל במהלך בדיקה שתערך על ידי חברת בדק בית מנוסה ומקצועית.
נושא הפתיחה והנעילה של הדלתות גם כן דורש תשומת לב, אחרת, עלולים מים, רעש ואוויר לחדור אל תוך החדר כאשר הדלת סגורה. ליקויים אפשריים נוספים הם קילופי ציפוי/צבע מהדלת, שברים, רוחב מהמתוכנן וכו’.
קשה לאמוד במדויק את אומדן תיקון ליקויי בניה מכיוון שכאמור, מדובר בבעיות מסוגים שונים. ניתן לציין כמה דוגמאות שימחישו את העניין: התקנת אביזרי אינסטלציה שונים יכולים לעלות כמה מאות שקלים (כשמדובר בתיקון קטן). עם זאת, את הסכנה אשר איננה רק סכנה כלכלית קשה לאמוד.
גם ליקויים כמו ליקויי בניה בדלת הכניסה, או אפילו בכל האיזור שמסביב לדלת הכניסה, יכול לגרום לנזק כלשהו בדירה או בבניין. דבר שיכול להוביל לרטיבות, לעובש ולשלל ליקויים בריאותיים כתוצאה מהחשיפה אליו.
ליקויים בדלתות פנים כוללים, למשל, אי התקנת מעצורים לדלתות, מה שעשוי לגרום לנדק לדלת עצמה, לידיות הדלת או לקירות. לעומתם, ליקויים בדלתות חיצוניות לבית יכולים לכלול, בין היתר, אי עמידה של הדלת בדרישות הבידוד למים, רוח או אפילו רעש. כל אלו יכולים להיות ליקויים אסתטיים בלבד, אך יכולים לגרום לבעיות יותר קשות.
דלתות כניסה לדירה
דלתות מאפשרות כניסה לבית ולחדרים. הן צריכות לתפקד כמו קיר או כמו מחיצה, ובנוסף לכך לאפשר פתיחה, סגירה ונעילה קלים. יש להבדיל בין דלתות בחדרים פנימיים לבין דלת כניסה (לדירה למשרד וכדומה), וכן בין דלת פנימית לבין דלת החשופה לתנאי חוץ.
התקן לגבי דלתות – תקן ישראלי 23 – דן בדלתות לסוגיהן. בכלל התקן הדרישות הבאות:
- מידות הדלת – התקן קובע מספר מצמומם יחסית של מידות אפשריות, דבר המאפשר ייצור דלתות כמוצר מדף.
- סטיות מותרות מהמישוריות – 3 מ”מ.
- סטיות מותרות מזווית ישרה – 0.2%
- עיוות – מקסימום 3 מ”מ
- עמידות בתנאי לחות שונים משני עברי הדלת.
- חוזק הדלת.
- עמידות ברטיבות ועמידות בבלייה.
מרביתן של דרישות אלה נועדו להבטיח תפקוד נכון של הדלתות. קרי, שהדלתות ייפתחו וייסגרו ללא מאמצים. הדרישות האחרות מיועדות להבטיח עמידות של הדלת ואת העובדה שהיא לא תיפגם בקלות.
ככלל, דלתות עשויות ממספר שכבות כדלקמן: שני לוחות דיקט או פלדה משני הצדדים, המחוברים למסגרת עץ גושני. במרווח בין שני לוחות הדיקט יש מילוי של חלקי מעץ או מילוי מחומרים אחרים.
ליקויי בנייה אופייניים בדלתות חיצוניות או פנימיות:
- דלתות שאינן נסגרות היטב.
- מרווח בין הדלתות לבין משקופים.
- מרווח בין תחתית דלתות לבין הרצפה.
- ריקבון בתחתית המשקוף.
- דלת שאינה נסגרת בגלל שיצאה מהציר.
אילו דלתות קבלנים מציעים כברירת מחדל
על פי רוב, קבלנים מציעים דלתות מהסוג הפשוט ביותר, אשר עומד בדרישות התקן הישראלי ברמה גבולית. על כן, מומלץ לבצע בדיקת ליקויי בניה גם לדירה חדשה שמתקבלת מהקבלן, שכן עין בלתי מזוינת לא תבחין בחריגות מזעריות מהתקן, חריגות אשר עלולות להביא לנזקים ארוכי טווח לאחר מכן.
על מנת לבדוק את תקינות דלתות הבית חשוב שמהנדס בדק בית יבדוק את כל דלתות הבית הרלוונטיות בדירה כולל דלת כניסה לדירה, דלתות פנים לחדרים השונים בחלל הבית וכן דלת היציאה למרפסת או לגינה במידה ויש.
מה שחשוב לבדוק בעת בדיקת בדק בית דלתות את הדברים הבאים:
איטום הדלת – דלת הבית צריכה להיות אטומה באופן תקין בהתאם לדרישות התקן הקיימות.
דרגת האיטום – דרגת האיטום בדלת הכניסה צריכה להיות בהתאם להפחתת הקול, כלומר היא צריכה להיות אינדקס משוכלל של הפחתת קול.
תו תקו לדלת – הדלת חייבת להיות מסומנת באמצעות תו תקן המעיד על תקינותה. הסימון עצמו צריך להיות במיקום מסוים בדלת בהתאם לסעיף התקן של דלתות כניסה.
ליקויים שונים – דלת הכניסה וכן שאר דלתות הבית צריכות להיות נקיות מפגמים וליקויים שונים כגון: צבע, שריטות, קילופים, ציריים רופפים, מנגנון סגירה לקוי.
הגנה על דלתות נגד רטיבות
כאשר חלק מהמשקוף, הנמצא מתחת למפלס הריצוף, נרקב עם הזמן הסיבה היא בדרך כלל שהמשקופים מונחים בתוך מילוי החול של הריצוף. כאשר משקופים באים במגע מתמשך עם חול רווי במים, נוצר ריקבון.
תקן ישראלי 23 דורש לאטום (בדרך כלל בזפת) מספר סנטימטרים בתחתית המשקוף, בחלק הנמצא מתחת למפלס הריצוף. על שכבת האיטום יונח הריצוף המכסה את המשקוף.
יכולת העמידות כנגד מים אצל דלתות ייעודיות יכולה לעשות את כל ההבדל בין דלתות אשר מאריכות ימים לבין דלתות אשר מתבלות בצורה מהירה יחסית. ניתן להשתמש בדלתות אלו בכל אחד מחדרי הבית, קל וחומר כאשר מדובר בחדרים רטובים ולחים מלכתחילה.
ניתן למצוא מספר סוגים של דלתות העמידות למים, אשר נבדלות אלו מאלו בסוג החומר, הציפוי המגן או בהתאם למניפולציה הטכנולוגית אשר בוצעה על מנת לאטום אותן למים.
כאשר נבחר דלת שאינה עשויה מחומרים עמידים לרטיבות או למים, כדאי לתכנן בעזרת המהנדס חיפוי כלשהו לדלת אשר יגן עליה מפני רטיבות, לכל הפחות בחלקה התחתון, אשר עשוי להיות חשוף למים בעת שטיפת הרצפה בבית.
למידע נוסף לגבי בדק בית לדירה יד שניה או לדירה חדשה, וכמו כן לשאלות ותשובות לגבי נושאים נוספים – עיקבו אחרינו בפייסבוק