רכישה של דירה היא ללא צל של ספק משמעותית ויקרה במיוחד. דירה מיד שנייה אמנם מגיעה עם תג מחיר נמוך יותר מאשר דירה מקבלן, אבל עדיין אתם צפויים לשלם סכום של מאות אלפי או מיליוני שקלים במצב הנוכחי של שוק הנדל”ן בישראל. כאשר רוכשים דירה מיד שנייה, יש הרבה מאד דברים שעשויים להציג את האטרקטיביות של הרכישה באור אחר, לא בהכרח חיובי. להלן מספר בדיקות שמומלץ מאד שתעשו בדרך לעסקת הנדל”ן המושלמת.
בדיקת מצב הנכס
הסיוט הגדול ביותר של מי שרוכש דירה הוא לגלות, כעבור מספר חודשים או תוך פרק זמן ארוך יותר, שמסתתרים בה ליקויים שונים. הליקויים האלה מצריכים הוצאות עצומות על תיקונם (אין כאן לרוב אחריות קבלן, להבדיל מדירות חדשות), ובחלקם אף מסכנים את בני הבית: חשבו על בעיית רטיבות חמורה שעלולה להוביל בתרחיש הקיצוני לקריסת המבנה, למשל.
חשוב לזכור כי לרוב הדברים לא תוכלו לשים לב ללא ידע ואפילו כלים מקצועיים, ולכן מומלץ לבצע בדיקה מקיפה הידועה בתור בדיקת בדק בית. בבדיקות אלו ואחרות צריך לבחון את הבית מ-א’ ועד ת’, בין השאר, בכל הנוגע למצב התשתיות בבית (אינסטלציה, חשמל, ביוב), למצב החלקים הקבועים של המבנה, לרמות הקרינה וכן הלאה. אם מבצעים את הבדיקה לפני השלמת העסקה מקבלים כלי מיקוח, או אפילו כלי שיאפשר לדעת האם העסקה בכלל כדאית.
חשוב לבחון לא רק את הדירה עצמה, אלא גם את בניין המגורים. בין השאלות שחשוב לספק להן תשובה: האם יש צורך בשיפוץ מעלית? מה מצב הלובי? האם התחזוקה של הבניין נראית ראויה? וכיוצא באלה. תחזוקה בעייתית עלולה להצביע על ועד בית שאינו מתפקיד, בעיה גדולה ללא ספק גם ברמת הדירה הספציפית.
שאלת הבעלות
כשרוכשים דירה, נדרש הליך בירוקרטי שאיננו פשוט כלל. גם כאן יש סיכוי לתקלות שונות לאורך הדרך, שניתן להימנע מהן באמצעות ביצוע מספר בדיקות בסיסיות. בחנו את נסח הטאבו של הדירה, שיאפשר ללמוד עליה הרבה מאד דברים. דרכו אפשר ללמוד, בין השאר, מי מחזיק בבעלות על הנכס (לפעמים המוכר רק מתיימר להיות בעל הדירה), האם יש על הנכס שיעבודים שונים (מומלץ לא לרכוש נכס עם שיעבוד), האם זכויות מסוימות על הדירה מגיעות לצד שלישי וכן הלאה. לא תאמינו כמה כאבי ראש ובעיות הבדיקה הטכנית הזו עשויה לחסוך לכם.
הקפידו על כל הדברים שהזכרנו כאן, ותוכלו להיות בטוחים (כמעט) בכל 100 האחוזים שאתם מבצעים עסקה משתלמת עבורכם.