בדיקות רטיבות בדירה חדשה מקבלן הן לרוב הבדיקות הראשונות במסגרת בדק בית לפני מסירה, אחריות קבלן איטום חיצוני היא נרחבת, ולכן כדאי לבדוק את הדברים מהר ככל הניתן. אחריות קבלן לרטיבות גם היא מאד מקיפה. על פי רוב, קיימת גם אחריות קבלן על נזילות.
רטיבות בדירה חדשה מקבלן
אחת הרעות החולות במדינה היא ליקויי בנייה הגורמים לרטיבות בדירות חדשות, ולעיתים אף לסדקים בקירות פנימיים או חיצוניים.
רטיבות בדירה גורמת בדרך כלל להרבה בעיות נלוות ולכן חשוב לטפל בה בהקדם האפשרי. יש שחושבים כי רטיבות בדירה מתרחשת רק כשמדובר במבנה מגורים ישן ולא מתוחזק אך למעשה יכולה להיות רטיבות גם בדירה חדשה מקבלן.
במקרים מסוג זה, מדובר בליקויים במערכת המים ו/או ליקויי איטום וניתן לטפל בזה כחלק מהסכם האחריות שיש לרוכשי הדירה.
בעבר ליקויי קורוזיה נחשבו לנפוצות למדי, כיום, ליקויי בניה נפוצים הינם ליקויים בצנרת (בעיקר בחיבורים), לא אחת קורה כי אנשים רוכשים דירה מקבלן ומגלים כי הצנרת והביוב אינם מתפקדים כראוי. לכן מומלץ בכל מקרה לבצע בדיקת ליקויים בדירה חדשה, עדיף אפילו לפני הכניסה לדירה.
לרוב, בעיה זו גוררת עימה נזילות ותוך זמן קצר נוצרים נזקי רטיבות. חשוב לדעת כי הנכם זכאים לפיצויים על נזקי רטיבות בדירה מקבלן וחשוב לדרוש זאת לא רק בגלל מדובר בתיקונים יקרים, אלא בעיקר לאור העובדה כי התיקונים מורכבים (הרמת ריצוף והגעה לצנרת וכו’). מעבר לכך, החיים בדירה עם רטיבות ונזילות עלולים לגרום למחלות לרבות מחלות הקשורות למערכת הנשימה.
אציין כי נושא האינסטלציה נכנס גם כן לתחום הקשור לרטיבות ונזילות מכיוון שבעיות באינסטלציה הן שמביאות בדרך כלל לרטיבות, סתימות, נזילות וכדומה. אחריות קבלן על רטיבות ואינסטלציה אורכת מספר שנים.
אחריות קבלן איטום
רוכשים רבים של דירות חדשות בישראל, אשר שמבצעים את הרכישה היקרה ביותר במהלך חייהם, נאלצים להתמודד עם בעיות רטיבות חוזרות ונשנות, ועם התנערות של קבלנים מאחריות. אף-אחד לא רוצה להרגיע לערכאות, ולהתמודד במשך שנים בתביעה מול הקבלן. ואולם, לעתים, אין כל ברירה אחרת.
לרשות בעלי הדירות עומדת האפשרות לדרוש מהקבלן שיתקן ללא דיחוי את ליקויי הבניה, כמו גם שיפצה אותם בגין ירידת הערך שנגרמה לדירה בעקבות חדירת מי הגשם. בנוסף, קיימת גם האפשרות לתבוע מהקבלן פיצוי כספי בגין עוגמת הנפש. בהתאם לסעיף 13 לחוק החוזים, פסקו בתי המשפט בערכאות השונות בשורה ארוכה של פסקי דין, כי ליקויי רטיבות הם ‘רעה חולה’ ועל כן הפיצוי בגין עגמת הנפש שייפסק במקרים כאלה יהיה גבוה יותר מאשר בגין ליקויי אחרים. ככל שהליקוי מקשה יותר על חיי בעל הנכס, כך בתי-המשפט יהיו לטובתו מבחינת הפיצוי שייקבע.
אחריות קבלן לרטיבות
חוק המכר (דירות) מסדיר את תחומי אחריותה של החברה הקבלנית לתיקון ליקויים שונים שמתגלים בדירה חדשה. האחריות לטיפול בתיקונים מחולקת לתקופת הבדק ותקופת האחריות. לכן מומלץ לבצע בדיקת ליקויי בנייה בשנה הראשונה למגורים בדירה החדשה.
בתקופת הבדק חובה על המוכר לתקן את הליקוי אלא אם כן הוכיח שהליקוי נגרם באשמת בעל הדירה. היא מתחילה עם מסירת הַחֲזָקָה בדירה, והיא נמשכת בין שנה ל-7 שנים על פי מהות הליקוי, כשלכל ליקוי תקופת בדק שונה, ובמקרה של רטיבות – 4 שנים.
לעומת זאת, בתקופת האחריות חובת ההוכחה חלה על רוכש הדירה. על הרוכש להוכיח שהליקוי נובע מהתכנון, מהעבודה או מהחומרים. תקופה זו מתחילה עם סיום תקופת הבדק ונמשכת 3 שנים. במהלך תקופת האחריות, ישנה סבירות שהתיקון יהיה באחריות הקבלן גם כן.
אחריות קבלן על נזילות
כפי שצוין קודם לכן, ישנה אחריות. אם גיליתם רטיבות או נזילות בדירתכם החדשה שנרכשה מקבלן ואיננה נחשבת לדירת יד שניה – תפעלו על פי חוק המכר. חוק זה קובע כי ישנה לקבלן אחריות על ליקויי בניה בדירות חדשות.
לפי חוק המכר התשל”ג 1973, הקבלן יהיה מחויב לתקן את הליקויים ולא לדרוש מהרוכשים לשלם עבור כך. החוק מתייחס לשתי תקופות : תקופת הבדק ותקופת האחריות. שתי התקופות שונות במהותן ובשאלה על מי מוטלת האחריות.
תקופת הבדק הינה תקופה שמתחילה כאשר הדירה נמסרה לקונה ומסתיימת בזמנים שונים, בהתאם לסוג הליקוי שנמצא בדירה. כאשר מדובר ברטיבות – תקופת הבדק אורכת כארבע שנים. גם אם מדובר ברטיבות מנזילות בצנרת וגם אם זו בעיה של ליקויי איטום, הקבלן מחויב לטפל בבעיה זו מרגע קבלת המפתח לדירה ועד ארבע שנים לאחר מכן מכוח חוק המכר.
בסיום ארבעת השנים תחל תקופה נוספת המכונה תקופת האחריות. משך התקופה היא שלוש שנים וגם בזמן זה יהיה חייב הקבלן לתקן את הליקוי. עם זאת, על הדייר להוכיח כי מקור הליקויים הוא בתכנון, בחומרים או בעבודה של הקבלן. זאת אומרת, אם הדיירים לא יצליחו להוכיח כי הקבלן אחראי על הליקוי שנמצא – הם יצטרכו לתקן ולשלם על כך מכיסם הפרטי.
אתם מוזמנים לעקוב אחר עמוד הפייסבוק שלנו