המאמר נכתב בשיתוף עם מהנדס רון ארד
ארד בדק בית
איזה חיפוי חוץ מצא חן בעיניכם בבניין של החברים שלכם? שיש? או אולי אתם טיפוס של אבן צפחה? יהא הציפוי אשר יהא, הכל עניין של טעם. אך כאשר מדובר בחיפוי חוץ, שוכחים דבר אחד חשוב לא פחות – הבטיחות. מסתבר שגם כאן , דרושה בדיקת ביקורת מבנים (בדק בית) . המשיכו לקרוא וגלו מדוע.
גשם של אבנים
הכל זוכרים את המקרה של אריחי חיפוי השיש שנפלו מגובה של 13 קומות בבניין חדש באשדוד. באורח נס לא היו נפגעים. נזק נגרם לזכוכית הלובי, מהנדס העיר הוזמן ואיזור הסכנה סומן בסרטים למניעת מעבר אנשים.
בהוד השרון לא שפר המזל. אריח שניתק מקיר הבניין פצע אנושות בילד ששיחק לתומו מתחת לבניין.
אילו אינם המקרים היחידים, אגב. אם תשוטטו באינטרנט ותבדקו את הנושא, תגלו שעדיין ישנם מבנים, חדישים, שבאורח פלא נושר מהם חיפוי השיש החיצוני.
נשירת אריחים – הכיצד
ובכן, כמו בכל תחום אחר בבנייה, גם לנושא החיפוי החיצוני קיים תקן. התקן הרלוונטי הוא תקן ישראלי 2378 על חלקיו ומפרט 378 של מכון התקנים.
האם הקבלנים מדייקים בו? האם הם משייכים לנושא מספיק חשיבות? רובם כן.
יחד עם זאת יצויין שליקויי בנייה חמורים מתגלים מדי שנה. לוחות שיש שנושרים מקירות חלק מבניניי פרויקטים חדישים אינם תופעה נדירה. מדוע?
בהיסטוריית הבנייה בישראל עוברת מעטפת הבניין שינויים. טיח, שפריץ, ציפוי גרנולית, פסיפס ואריחי קרמיקה. בשני העשורים האחרונים הציפוי הפופולארי ביותר הוא אריחי שיש ואבן.
המראה המחופה מעניק לבניין בטון פשוט שדרוג, כך שייראה עשוי אבן כולו. מאז עידן זה, אגב, התפתח עולם שלם המציע מגוון עצום של אריחים בגדלים ובעוביים שונים. חיפוי שיש בגווני בז’ אבן ירושלמית ועוד.
החיפוי הציג צורך של שליטה בטכניקת ההדבקה. קיימות שתי שיטות: חיפוי יבש וחיפוי רטוב (המצוי יותר). הקבלנים מצדם מחפשים לצמצם ולחסוך בעלויות.
לפיכך, הם מקפידים פחות על שימוש במתכת מגולוונת. והתוצאה? אחרי כמה חורפים מתחילים האריחים לנשור כתוצאה מהחלדת עוגן החיפוי.
בעיה נוספת המתרחשת לעיתים היא אי הקפדה על כמות העוגנים שמקבעים כל אריח. כשמדובר באלפי אריחים שכל אחד מהם מקבל מספר עוגנים, ייתכן ומספר אריחים נותרים עם פחות עוגנים מהנדרש או ללא עוגנים בכלל.
בעיה נוספת קשורה לסוג האבן. קיימות אבנים שחוזקם אינו עומד בדרישות התקן ועקב תזוזות המבנה ושינויים תרמיים נסדקות ונשברות.
תופעה אחרת קשורה לצורת הביצוע. על החיפוי להיות מתוכנן ומבוצע עם תפרי התפשטות כל מספר מטרים. ללא תפרי התפשטות מתאימים האריחים נסדקים ונשברים.
חוסר בעוגנים בתחתית שורת החיפוי עקב חוסר תשומת לב או אי ידיעת התקן הנה ליקוי חמור העלול לגרום לנשירת אריחים מעל פתחים.
קיימות סיבות רבות נוספות לפגיעה באריחים ונשירתם. העלינו מקצתם על הכתב.
כמובן שמיותר לציין את הבעיות בשיטת ההדבקה (ללא עוגנים כלל) – שיטה שלה אין תקן ישראלי כלל וגורמת לזעזוע בקרב מהנדסי ביקורת מבנים.
קחו אחריות
מה המסקנה? ראשית, שגם בתחום הבנייה, שלכאורה דורש דקדוק בענייני בטיחות, לא כל הקבלנים עומדים בתקן. שנית, שהנכם חשופים לסכנה במגרש הביתי שלכם!
במידה וקיימת בעיה, לעולם לא תוכלו לדעת עליה ללא ביצוע בדיקת ביקורת מבנים! ובינינו, אף אחד אינו מעוניין לגלות בדיעבד שרכש במיטב כספו דירה בבניין לא בטיחותי ולהיקלע למצב מסוכן.
מה עושים ? ביקורת מבנים
כאשר אתם רוכשים דירה בבניין חדש ישירות מהקבלן או מיד שנייה, חשוב מאוד שתבצעו בדיקת ביקורת מבנים מקיפה על ידי מהנדס מומחה לדבר. בדיקת ביקורת מבנים צריכה להיות חלק מהוצאות הרכישה עבורכם.
יצוין שגם בדיקת ביקורת מבנים אינה מגלה חלק מהליקויים אך ודאי תקבלו אינפורמציה רבה שעין בלתי מקצועית לא תגלה.
ייתכן שכבר קיימת אצלכם מודעות לנושא, ואתם כבר מחפשים מהנדס ביקורת מבנים שיידע להעריך אם המבנה תקין, שהקירות אינם מסתירים רטיבות ושהאריחים ברצפות ישרים ואחידים.
יחד עם זאת, עתה אתם יודעים עוד דבר: בדיקת ביקורת מבנים אינה מסתכמת רק בפנים המבנה. קיימת חשיבות מכרעת גם לבדיקת אריחי החוץ!