פעם חשבתי שליקויי בנייה פירושם בנייה רשלנית של המבנה, משהו עם חיבור לסכנת חיים. כמו רצפות הפלקל או יסודות רעועים שעלולים למוטט את כל הבית על יושביו…ובכן, זהו לא החלק השכיח של ליקויי בנייה.
למען האמת כלל לא הבנתי את הנחיצות שבבדיקת ליקויי בנייה אחרי רכישת הדירה, הרי כבר קנינו את הדירה אז מה אומרים לי עכשיו שהיא עלולה להיות מסוכנת? מה זה הליקויי בנייה האלו? האם הרצפה חס וחלילה עלולה לקרוס? רק אחרי שהזמנו חברה שבודקת ליקויים כאלו, הבנתי סוף סוף מה הכוונה בליקויי בנייה. תשמעו, זה עולם ומלואו של אפשרויות, לא עלינו…
קודם כל הגיע אלינו מהנדס חמור סבר שבמשך זמן ארוך בחן את הדירה ממש מכף רגל ועד ראש… אני זוכרת שהלכתי אחריו וחשבתי לעצמי, מה הוא עושה, המהנדס הזה? דיברנו איתו על ליקויי בנייה והוא במקום לבדוק את היסודות בודק את הטיח, בודק חשמל, הריצוף, האמבטיה וכו’ וכו’.
בסיום הבדיקה חלקתי עם המהנדס את תמיהותיי לגבי בדיקה שכזו של ליקויי בנייה. המהנדס היה אדיב מאוד וכלל לא הופתע משאלותיי ואחרי שיחה של רבע שעה אני יודעת כל מה שצריך על ליקויי בניה.
אז ככה:
אז ככה:
החוק קובע כי ליקויי בניה הנם “אי התאמה” בין הקיים בדירה לבין התקנים ותקנות הבניה, המפרט הטכני ותכניות הדירה. המשותףלכל אותם ליקויי בניה בדירה הנה העובדה כי נגרמו בשלב כלשהו בתהליך הבניה (לפניה,במהלכה או אחריה) והקבלן הוא המחויב על פי החוק בתיקונים.
יש סוגים שונים של ליקויי בנייה:
ליקויי בנייה ברמת התכנון- אלו ליקויי בנייה הנובעים מתכנון לקויי, מהווים כחצי מכלל ליקויי הבנייה. למשל חלון שירותים הפונה למרפסת שרות, או צפיפות כלים סניטריים, ממ”ד שקטן מהתקן וכו’. ליקויים מסוג זה עלולים להוות סכנה בטיחותית אך גם לגרום לבלאי, ירידה בערך הדירה ושאר צרות שכאלו.
ליקויי בנייה ברמת הביצוע- אלו ליקויי בנייה המהווים כארבעים אחוז מכלל הליקויים. הם נוצרים מפיקוח כושל של מנהלי הפרויקט ותיאום לקויי בין אנשי המקצוע השונים (חשמל, ריצוף, אינסטלציה…) למשל בעיות רטיבות, בעיות ריצוף, טיח לא אחיד וכו’.
ליקויי בנייה ברמת החלקים והמוצרים- אלו ליקויי בנייה המהווים את עשר האחוז הנותרים. הם נובעים משימוש במוצרים לא איכותיים או לא מתאימים. למשל ריצוף סוג ב’, זגוגיות חלון לא בטיחותיות, דלתות לא תקניות, כלים סניטריים זולים וכו’.
מי אחראי על תיקון ליקויי הבנייה? הקבלן. לפי חוק המכר, הקבלן מחויב לתקן את ליקויי הבנייה. יש תקופת אחריות מעוגנת בחוק שבמהלכה ניתן לתבוע מהקבלן לתקן את הליקויים. לכל ליקויי בנייה יש תקופת אחריות שונה. אם יש בדירה שלכם ליקויי בנייה חבל מאוד לפספס את תקופת אחריות הקבלן.
אז מה עושים? בודקים, מתקנים ושלום על ישראל!