ליקויים של חלונות בבית חדש לצערנו הם עניין נפוץ. לפני שעוברים לבית חשוב לבדוק ליקוי בחלונות כי לגלות רק בזמן החורף ליקויי חלונות זה לא נעים. ליקויים בחלונות של בית חדש היא באחריות הקבלן וזאת במידה והדרישה לתיקון נעשית תוך תקופת האחריות ולא אחריה.
כותב המאמר: רון ארד, מהנדס אזרחי
ארד בדק בית
ליקוי בחלונות
מה בודקים בבדק בית – ליקויים של חלונות בבית חדש – החלונות הנפוצים כיום בדירות חדשות הם חלונות עם מסגרת אלומיניום וזגוגית בטיחותית (כפולה או בודדת), ואתם וודאי שואלים את עצמכם מה כבר יכול להיות בעייתי בחלונות חדשים? איזה בעיות יכולות להיות עם חלונות ועוד בדירה חדשה מקבלן? מסתבר שיש בעיות עם חלונות וחלון חדש עם תקן אינו ערובה להעדר ליקויי בניה. קראו על מקצת מהבעיות שעשוי מהנדס בדק בית לגלות בעת בדיקת ליקויי בניה בדירה.
ליקויי חלונות – ליקויים בחלונות של בית חדש
ליקוי בחלונות – ליקויים בחלונות של בית חדש בעיות בהתקנה של החלון, המותקן לאחר בניית הקיר, דורש תכנון קפדני של פתח החלון הכולל בין השאר מידות מדויקות, גובה סף חלון מדויק וקירות ישרים. כאשר אחד מהפרמטרים האלו אינו מתוכנן/ מבוצע כראוי, נוצרות בעיות שונות. להלן אפרט את חלקן:
1.ליקוי בחלונות עקב מידות לא מדויקות של פתח הקיר: מידות גדולות מדי של פתח קיר ביחס לחלון, שאינן מטופלות כראוי, גוררות חלל בין המסגרת לקיר. הדבר עלול לגרום לחדירת מים ולסדקים.
2. ליקויים בחלונות של בית חדש בעקבות גובה לא נכון של סף החלון: במקרה זה פתח הקיר נמוך מדי ביחס לסף המתוכנן.
בדק בית לדירה יד שניה – קבלן האלומיניום מתקין את החלון כמובן בגובה המתוכנן ואז נוצר מרווח חריג בין סף החלון לקיר. מרווח זה ממולא בדרך כלל בשברי בלוקים או בטיט ויוצר מספר בעיות המתגלות רק לאחר מעבר לדירה. חלק מהבעיות הנוצרות הן סדקים (בדרך כלל סדיקה רבה) ובמקרים יותר חמורים חדירת רטיבות. במקרה זה צריך יהיה לפרק את החלון, להוציא את המילוי ולצקת חגורת בטון עד לגובה סף החלון. בדיקת בדק בית יכולה לרוב לזהות את אופי התיקון הנדרש וע”י כך לחייב את הקבלן לתקן ולמנוע החמרת המצב.
3.ליקויים של חלונות בבית חדש שאין קירות ישרים: קירות שאינם ישרים יגרמו לבליטת החלון מהקיר.
קבלן האלומיניום המגיע להתקין את החלון לאחר בניית הקיר חייב להתקין את החלון באופן מפולס בכל הכיוונים, אחרת החלון לא ייסגר וייפתח כראוי.
אי לכך, אם קיים מצב שהקיר עקום באופן משמעותי ומצד שני החלון מותקן כאמור באופן מפולס וישר, ייווצר מרווח חריג בין החלון לקיר שבדרך כלל ימולא בסיליקון. המראה שייווצר יהיה בלתי אסתטי ולאחר זמן מה יתחיל הסיליקון להתקלף.
שוב מקור לרטיבות ולחוסר איטום, דבר שאם תופסים בזמן (כלומר בשלב הבניה או טרם מעבר לדירה החדשה) ניתן לדרוש את יישור הקיר והתקנה מחודשת של החלון. מבחינת נוחותכם המועד הטוב ביותר לשינוי משמעותי זה בדירה הוא טרם כניסתכם לדירה. לסיכום, שילוב ופיקוח מקצועי בין בניית הקירות לבין התקנת החלונות ימנע כל זאת. ואם לא בוצע שילוב נכון וקיימת סטייה, נמצא זאת בבדיקת ליקויי בניה.
ליקויים של חלונות בבית חדש – מה זה חלון לא איכותי ?
“חלון זה חלון איזה בעיות יכולות להיות עם חלון ” ? מסתבר להלן אפרט מעט ליקויים בחלון עצמו (ללא קשר לקיר):
1. פגמים בזגוגית: פעמים רבות במהלך מסירת דירה, החלונות מלוכלכים (מאד) ולא ניתן לזהות שריטות. מומלץ להגיע עם מטלית לחה למסירה ולנקות היטב את החלונות. אם לא מדווח על ליקוי זה במהלך המסירה, אלא רק לאחר גילויו, לאחר מעבר לדירה, עלול הקבלן לטעון שהשריטה נעשתה על ידי הדייר.
התקן שאליו מחויב הקבלן מתיר עד שריטה אחת ובאורך מסוים. פגמים נוספים בזגוגית יכולים להיות בצורת בועות, הכתמה וכו’
2. אטמים: בין הזגוגית למסגרת מותקנים אטמים. תפקידם של האטמים הנו למנוע חדירת מים ורוח. על האטמים להיות שלמים, עבים וארוכים מספיק כדי לכסות את מלוא המישק שבין הזגוגית למסגרת. דבר זה נבדק באופן שגרתי בבדיקת בדק בית.
3. זגוגית בידודית: מתי חובה להתקין זגוגית בידודית ומתי לא (מבחינת מעבר קור וחום)? זהו נושא מורכב בפני עצמו, אך כדי לתמצת בכמה מילים, אציין שתקן ישראלי 1040 לבידוד תרמי דורש עמידה בפרמטרים מינימאליים. על מנת לעמוד בפרמטרים אלו צריך לתכנן את מעטפת הדירה הכוללת קירות, חלונות ודלתות כך שיעמדו בדרישות התקן וזאת בהתאם למיקום הגיאוגרפי ולגובה הדירה.
לדוגמא, דירה בקומה העשירית בירושלים תדרוש בידוד תרמי מחמיר מבית צמוד קרקע בתל-אביב. על מנת לעמוד בדרישות הבידוד התרמי נדרש לעיתים המתכנן לזגוגית בידודית. זגוגית זו עשוייה משתי שכבות וביניהן אוויר. וזאת לעומת זגוגית רגילה, בעלת תכונות תרמיות פחותות, המורכבת מלוח אחד בלבד. הדייר, לרוב יכול לראות בעצמו שהזגוגית מורכבת משני לוחות. התקנת חלונות, לכאורה עניין פשוט למדי, הנו למעשה מקצוע בפני עצמו הדורש מיומנות וניסיון רב. כאשר הדברים אינם נעשים באופן מקצועי, התוצאה מורגשת הן בפן האסתטי והן בפן התפקודי – סדקים, הפעלה לקוייה של החלון והגרוע מכל – חדירות מים ועיבוי (ראה מאמר בעניין זה: https://www.aradeng.com/%D7%A2%D7%99%D7%91%D7%95%D7%99
ליקויים של חלונות בבית חדש | ליקוי בחלונות | ליקויי חלונות | ליקויים בחלונות של בית חדש