בעת ביצוע בדק בית לפני קבלת מפתח מקבלן, התגלה ליקוי בטיחות בדירה…
המשפט הקודם אולי נשמע לקוח מסרט, אולי אפילו מסרט אימה, אבל האמת היא שליקויים בטיחותיים מתגלים לעיתים בעת בדיקת דירה מקבלן, או בעת ביקורת ליקויי בניה סטנדרטית. וניתן לטפל בהם ולתקן את הליקוי כך שהדירה תהיה בטוחה למגורי לחלוטין.
בטיחות חייבת לעמוד בראש סדר העדיפויות של קבלני בניין ורוכשי דירות חדשות. בניגוד למה שנהוג לחשוב, עצם העובדה שמדובר בדירה חדשה לא תמיד מבטיחה עמידה בסטנדרטים הנדרשים.
כאשר למעשה, דווקא הרצון של הקבלן לחסוך זמן ולעמוד בהתחייבויות כלפי רוכשי הדירות הוא זה שגורם לרבים מהם להתפשר על איכות חומרי הגלם, על הסטנדרטים של הביצוע ולעיתים גם על הבטיחות של הסביבה והדיירים.
בדק בית הוא שירות שמטרתו לספק נתונים מפורטים על ליקויי הבניה. בין אם מתאמים בדק בית לפני מסירה של דירה חדשה או ישנה, יש צורך בשירות של חברה כזו גם על מנת לבצע את התיקונים ובעיקר כדי לשפר את תחושת הבטיחות.
ליקוי בטיחות – מה הם ליקויים בטיחותיים שכדאי לשים לב אליהם
ההשלכות הבטיחותיות של בדק בית ושירותי הנדסה הן רחבות מאוד. כך למשל ניתן לתאם את השירות של חברת בדק בית גבי לחשוף ליקויים שקשורים לאיטום ונזילות, ליקויי בנייה בריצוף וסדקים בטיח קירות ותקרה שעלולים להעיד על בעיות קונסטרוקטיביות.
בכל אחד מהמקרים האלה, הדגש הוא על האופן שבו דוח הממצאים של חברת בדק בית מאפשרת לבעלי הנכס לתקן את הליקויים לפני שהם יגרמו נזק בלתי הפיך או חלילה פגיעה בחיי אדם.
גם לקבלנים של דירות חדשות יש אינטרס לתאם שירות של בדק בית לפני אכלוס. זה קורה על רקע הצורך להשיג אישור כיבוי אש לפני אכלוס, שבלעדיו לא ניתן לתת לדיירים את האישור שנקרא טופס 4.
טופס 4 הוא האישור אשר כל עוד הדיירים לא מקבלים אותו, אין אפשרות לחבר אותם לשירותים ותשתיות חיוניות של חשמל, מים וגז. על כן בוחרים קבלנים רבים לתאם שירות בדיקת ליקויים בדירה חדשה מול חברת בדק בית.
בדיקת דירה מקבלן
תקנות התכנון והבנייה המונהגות בישראל מחייבות היתר אכלוס (טופס 4) בטרם מסירת דירות המגורים החדשות לבעליהן. היתר זה מונפק על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה הפועלת באזור המגורים בו ממוקם מבנה המגורים החדש, וזאת לאחר עמידתו של הקבלן בביצוע כל בדיקות הבטיחות הנדרשות לצורך אכלוס הפרויקט.
בין יתר הבדיקות בהן מחויב הקבלן לצורך קבלת היתר אכלוס – טופס 4 שהזכרנו קודם, נכללות הבדיקות החשובות והמרכזיות ביותר:
התאמה מלאה לזכויות הבנייה – בדיקת דירה לפני מסירה המעידה על התאמה מלאה בין הבנייה בשטח לבין זכויות הבנייה אשר הוענקו לקבל בהיתר הבניה.
עמידה בדרישות תקן הבטיחות שריפות – בדיקה המעידה של כך שהמבנה עומד בכל דרישות התקן לעניין בטיחות מפני שריפות (אישור כיבוי אש).
עמידה בדרישות התקנים הנוספים – בדיקה המעידה על כך שכל עבודות השלד במבנה נבנו על פי התקנות וכי המבנה הינה חזק, יציב וראוי למגורים. בדיקה זו מחייבת אישור מהנדס מטעם הוועדה לתכנון ובנייה, אישור מכון התקנים והצהרת אדריכל בנוגע לתקינות מעקות הבטיחות בשטח המבנה.
בדיקות מקצועיות נוספות – בדק בית לפני מסירה ובדיקות מקצועיות הנערכות על ידי גורמים רלוונטיים כגון: חברות הגז, חברת החשמל וכדומה לצורך בדיקת עמידותן בתקן של מערכות גז, מים, ניקוז ואינסטלציה.
כמו כן, חוק המכר המונהג בישראל קובע כי על הקבלן מוטלת האחריות על טיב הבניה והחומרים והוא זה האחראי כלפי הרוכשים בגין כל ליקוי מבנה לאורך תקופת הבדק (בין שנה לשבע שנים) ותקופת האחריות הנמשכת כ-3 שנים מתום תקופת הבדק.
חשוב לדעת: בדיקות אלו נערכות אך ורק לצורך קבלת היתר אכלוס והן אינן מעידות על טיב הבניה וחומרי הבנייה בהן נעשה שימוש לצורך הקמת המבנה וכפועל יוצא מכך הן אינן אמורות לאתר ולגלות ליקויי בנייה כאלו ואחרים.
ביקורת ליקויי בניה
לצורך איתור ליקוי בנייה, רוכשי הדירה רשאים לבצע בדק בית לפני מסירה ובדיקת דירה מהקבלן ידי חברות הנדסה מנוסות המתמחות במתן שירותי בדק בית.
בדיקת דירה לפני מסירה, לרבות דירות חדשות הנרכשות מקבלן או דירות יד שנייה, הינו פתרון אופטימאלי לאיתור ליקוי בניה בנכס ובמסגרתו תוכלו ליהנות גם משירותי ייעוץ הנדסי לצורך החלת התיקונים על הקבלן או מוכר הנכס במידת הצורך.
בדיקות מקיפות אלו כוללות בין היתר: בדיקת איטום, בדיקות נזילות ובדיקות נוספות בכל שטח המבנה / דירה המיועדות לצרכי איתור ליקויים עתידיים העלולים להופיע בנכס. בדיקות הנערכות על ידי גורמים מקצועיים המתמחים בנושא כוללות גם הנפקת דו”ח ביקורת הנדסית המהווה חוות דעת מוסמכת וקבילה לצרכים משפטיים במידת הצורך.
אחת הבדיקות החשובות ביותר שצריכות להיעשות היא בדיקת עמידות מבנים במצבים של רעידות אדמה בישראל. משנת 1980 החל מיושם תקן 413 שעיקרו בנייה חזקה ועמידה למצבים של רעשי אדמה. בנוסף, מדינת ישראל מעודדת יישום תוכנית מיתאר 38 – מה שנקרא – תמ”א 38.
עיקרה של התוכנית הזו הוא חיזוק יסודות הבניין על מנת שהוא יעמוד במקרים של רעידת אדמה. בדיקות שקשורות אל יציבות המבנה הן בגדר חובה טרם קניית דירה. הבדיקות החשובות הן:
- מסמכים– תמיד יש לבדוק את המסמכים של הבניין שכוללים נתונים שונים בהם משתמשים על מנת לחשב את האינדקס הסיסמי של הבניין והאם הוא יעמוד בפני רעידת אדמה.
- חשיפה של יסודות– בדיקה שנעשית על ידי מומחים שיודעים לומר האם היסודות של הבניין תקינים וחזקים.
- מצב הבניין– בדיקות שונות שעיקרן להעריך את מצבו של הבניין.
כל אלו יעניקו תמונה בכל הקשור אל בטיחות המבנה בו ממוקמת הדירה אותה אתם מעוניינים לקנות והמצב הבטיחותי של הדירה עצמה. זה חשוב!
עיקבו אחרינו בפייסבוק