מהו התקן לגבי גובה סף חלון כאשר מודדים גובה חלון מהרצפה, מה אומרת התקינה לגבי גובה חלון ממד או לגבי גובה חלון שירותים. כל מה שרציתם לדעת על התקן לגבי גובה חלון בבתים פרטיים.
כאשר מבצעים ביקורת מבנה, חלק משמעותי בה הוא בדיקת עמידה בתקנים שונים. חלק מהתקנים הם תקני בטיחות, חלק אחר הם תקנים אשר מיועדים לשמירה על תוכניות בניה עירוניות (תב”ע בקיצור), וחלקם מיועדים לשם בטיחות המבנה ולשם שמירה על הדיירים.
אז מה אומר התקן לגבי גובה חלון סטנדרטי מהרצפה? והאם יש שוני בין גובה חלון בממ”ד, בחדר השינה, בשירותים, בחדר הכביסה ובמטבח? ננסה לפתוח לכם חלון אל התקינה הישראלית, ואולי אף להסביר את ההגיון מאחוריה.
גובה חלון
על פי התקן, גובה סטנדרטי של חלון מהרצפה נע בין 105 ס”מ ועד 110 ס”מ. שם מתחיל החלון כאשר מודדים את המרווח מהרצפה.
כאשר מדובר בחלונות שאינם שגרתיים ייתכן וישונה גובה החלון או גודלו וזאת בייעוץ עם מהנדס או אדריכל המתכנן את הבית. אם מדובר על בנייה עצמאית, הגודל אשר מוגדר ב”סטנדרט” הנו החל ממטר וחמישה סנטימטרים. כאמור תחילת החלון.
ככל שהחלון קרוב יותר לרצפה, כך האימפקט העיצובי שלו גדול יותר – אנו רגילים לגובה סטנדרטי שממנו אמור להתחיל החלון ולעלות כלפי מעלה. כאשר אנו חורגים מהגובה הזה, יש לכך אימפקט עיצובי משמעותי.
עם זאת, השאלה היא האם חלון כזה עומד בכפוף לתקינה, והאם הוא מאושר מבחינת מכון התקנים הישראלי. במהלך הבדיקה, חברת רון ארד בדק בית בודקת כמובן גם את נושא העמידה בסטנדרטים.
גובה חלון ממד
החלון בממד משמש גם כאלמנט פרקטי, אשר משמש ליציאה מהממד במקרה שנעשה, חס וחלילה, שימוש אמיתי בממד. היות וכך התקן לגבי חלון ממד, גובהו ומיקומו, הוא שונה במעט מהתקן לגבי שאר החלונות בבית.
הגובה, על פי התקן, לחלונות ממ”ד הנו כמטר מהרצפה, אך על מנת לשמור על קו אחיד עם שאר חלונות הבית לרוב נמקם אותם בגובה סטנדרטי של 105 – 110 סנטימטר. כמו כן, ניתן להגביה את החלון יותר מעל הגובה הממוצע אך זה מחייב התקנת סולם.
מאז שנות ה – 90, מחוייב כל פרוייקט של בניית דירות או תוספות בנייה בישראל – להכיל גם בניית ממ”ד (מרחב דירתי מוגן), אם אין כזה עדיין בדירה. על כן, מאז השתנו גם התקנות לגבי מה כולל בדק בית, ונוספו כללים בנוגע לממ”ד.
כמעט בכל ממ”ד מותקן חלון, והסיבה לכך כפולה – חלון הממ”ד משלים את האפשרות לעשות שימוש בממ”ד גם לצרכים יומיומיים, מפני שנעים הרבה יותר לשהות בחדר בו יש חלון המאפשר אוורור וניצול תאורת שמש טבעית.
בנוסף – התקנת חלון ממ”ד מבטיחה כי גם אם נידרש לשהות זמן רב יחסית בממ”ד – נוכל לאוורר אותו, או לפחות לראות אור שמש, מה שניראה כי הוא הכרחי לבריאות הנפש של כל אדם.
על חלון הממ”ד להיות ממוקם בגובה של לפחות 1.05 מטרים מהרצפה, בשטח של לכל היותר 1.21 מטרים רבועים. מאידך, בשל הרצון הטבעי שלנו להשתמש בממ”ד גם כחדר נוסף בבית, לצרכי היום יום, אנחנו נוטים להעדיף התקנת חלון ממד שניתן להשתמש בו עד כמה שניתן כמו בחלון רגיל.
גובה חלון שירותים
בדומה מעט להתייחסות לחלונות ממד בתקן, ישנה גם התייחסות לחלונות בחדר השירותים, שכן גם הם משמשים למטרה פרקטית, ולא רק כאלמנט עיצובי.
התקן מורה, על פי העיקרון, כי גובה חלון שירותים יהיה על פי הסף העליון של חלונות הבית. על כן הדבר נבדק בעת בדק בית לפני קבלת מפתח מקבלן, או אפילו בעת בדק בית כאשר מדובר בדירה מיד שנייה.
בגלל שחלונות בחדר השירותים קטנים יותר הן מבחינת רוחב וגובה, כאן לא שומרים על גובה תחילת הסף אלא על גובה סוף סף החלון. הגובה הממוצע של סף עליון בחלונות הבית בדרך כלל 210 ס”מ. כאשר סטנדרט רוחב וגובה חלון בחדר שירותים הנו כ-60 ס”מ. אזי שתחילת גובה החלון יהיה כ-150 ס”מ.
חדר שירותים חייב להיות מאוורר על ידי חלון, ששטחו לפחות 10% משטח חדר השירותים. בכל מקרה אסור ששטח החלון יהיה קטן מ-0.30 מ”ר. כלומר, המידות המינימליות לחלון בחדר שירותים הם: 50/60 ס”מ.
עם זאת חשוב לזכור: התקנות מתירות לאוורר חדר שירותים באוורור מיכני, הפועל בו זמנית עם הדלקת האור בחדר השירותים.
גובה חלון מהרצפה – מה הוא גובה סף חלון
כאשר אנו עושים שימוש במונח גובה חלון, אנחנו יכולים להתייחס לשתי מידות שונות לחלוטין. מידה אחת מתייחסת לגובה החלון מקצהו התחתון ועד קצהו העליון. מידה אחרת מתייחסת לגובה שבו מותקן החלון מעל הרצפה. אלו הם כמובן שני נתונים שונים ונפרדים לחלוטין אך שניהם חשובים ויכולים להיות קריטיים בתהליך עיצוב הבית.
בנוסף, על פי התקנות, חדרי המגורים ובינהם גם המטבח חייבים להיות בעלי חלונות הפונים כלפי חוץ. עם זאת קיים שטח מינימלי בכל חדר לפתח החלון, המחושב כחלק משטח הריצוף בחדר, המידות מפורטות כאן:
- חדר שינה ומגורים: על פי התקנות, שטח החלון צריך להיות כ-8% מהשטח של רצפת החדר.
- מטבח: שטח החלון צריך להיות כ-5% משטח רצפת המטבח.
- שירותים: כ-10% מגודל שטח חדר השירותים ולא פחות מ-50 – 60 סמ”ר חלון. כיום התקנת חלונות כאלו הנם הסטנדרט. עם זאת קיימת אפשרות להתקין וונטה, המופעלת בכל הדלקת אור בשירותים.
- מרתף: כ-2% משטח רצפת המרתף (שאינו מיועד למגורים) צריך לשמש לחלונות.
הכוונה היא, כמובן, לא להשתמש בחלק מהרצפה עבור החלון, אלא שגודל החלון יהיה שווה ערך לגודל האחוז הרלוונטי מגודל הרצפה בחדר. במהלך בדק בית לדירה יד שניה לרוב נשים לב גם לגדלי החלונות בבית, ולכך שהם עומדים בתקן הנדרש.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו