מפרט שיפוץ דירה הוא כמעט תמיד באחריות הקבלן. אך לעיתים מתחילים פרויקט שיפוצים והמפרט אינו מתאים לעבודה בפועל, הסיבות לכך יכולות להיות רבות ומגוונות. אחת מהן היא שכאשר הכנו מפרט שיפוצים לא נלקחה בחשבון בעיה שהתגלתה במהלך השיפוץ, הדבר עשוי להיראות כמו אי התאמה למפרט, אבל לפעמים יש צורך לסטות מהמפרט על מנת לעקוף בעיה, או לטפל בה.
מעבר לכך, על מנת להפיק מפרט מלא ומקיף לשיפוץ הדירה, יש צורך לבצע בדק בית באמצעות חברת בדק בית עם ניסיון והמלצות. השלב הראשון בתכנון המפרט לשיפוץ הוא התייעצות עם חברת בדק בית, עדיף כזו שהעומד בראשה הוא מהנדס אזרחי. מהנדס אזרחי הוא איש מקצוע שמכיר את התחום ובקיא בעלויות הנפוצות של שיפוץ דירות.
במקביל, למהנדס יש את הכלים הנדרשים על מנת לתאם שיתופי פעולה בין אנשי מקצוע. כמו כן, בעזרת מהנדס אזרחי אפשר להכניס לתוך המפרט צרכים אישיים ולקבל הצעת מחיר מסודרת. במילים אחרות, עבור לקוחות פרטיים מדובר בשירות חיוני שעוזר להתחיל את השיפוץ ברגל ימין.
מפרט שיפוץ דירה סטנדרטי
היתרון של ניסוח מפרט מדויק הוא שניתן להיעזר בו בשביל לשער מה יהיה תקציב הפרויקט. שינויים במפרט הם בד”כ קלים. במקביל, ניתן לערוך שינויים בפרמטרים מסוימים שמשפיעים על המפרט ולבדוק כיצד הם משפיעים על העלות הסופית. כל אלו הן סיבות מעולות להשקיע בניסוח המפרט ולהתייעץ עם מהנדס אזרחי מוסמך.
יש כמה שיטות לנסח מפרט שיפוץ דירה וצריך להחליט באיזה מתוכן לבחור. אפשרות אחת תהיה לתכנן מפרט לשיפוץ קומפלט, שבו מבצעים גם החלפה של תשתיות ויסודות. בדרך זו ניתן לתקן גם ליקויי בניה נפוצים.
לחילופין, אפשרות שניה תהיה לחלק את המפרט לחדרים. במסגרת חלוקה לחדרים ניתן גם לקבוע מפרט שונה עבור כל חדר ולהשוות מחירים בצורה יעילה. כך שאם בחדר אחד צריך, נניח, תיקון סדקים בקירות, נוכל לתכנן לו תקציב בהתאם לדרישות לאותו החדר.
השלב הסופי בשיפוץ הוא בעצם העברת המפרט לקבלן. בסופו של דבר, הקבלן הוא זה שמבצע את העבודות ואמור לתרגם את המפרט למציאות. בעת העברת המפרט לקבלן כדאי לגבות כל הסכמה בעל פה בחוזה כתוב וללבן מחלוקות. מטבע הדברים, לוח הזמנים צריך להתאים להיקף הפרויקט וכמובן למפרט שמתאר אותו.
התאמה אישית היא בעלת חשיבות אדירה בפרויקטים של שיפוץ דירות מגורים. היות שחשוב לשמור על מסגרת התקציב ולהימנע מחריגות. הדרך לשמור על התקציב היא להתאים את היקף ואופי השיפוץ לצרכי המשפחה. בפועל, זה אומר שצריך לקבוע מראש את מפרט השיפוץ.
במסגרת ניסוח המפרט מחליטים מה יכלול השיפוץ, על מה מוותרים ותוך כמה זמן הפרויקט יסתיים.
מפרט שיפוצים – מה עושים אם התחלנו שיפוצים והמפרט אינו תואם את העבודה בפועל?
כאשר אתם סוגרים עם קבלן שיפוצים כדאי להגן על עצמכם כמה שאפשר במסגרת החוזה. החוזה צריך לכלול הצהרת הקבלן על הניסיון וההכשרה המקצועית שלו, אחריות על העובדים שלו, פירוט מדוייק של עבודות השיפוץ ומה יכללו ומי אחראי לספק את החומרים, כמו כן כדאי להכניס את כלל הכמויות כבסיס למקרה של תוספות.
כמו כן כדאי לשים לב לפירוט לוח הזמנים, לוח התשלומים שיתקדם לפי התקדמות העבודה, לעגן בחוזה את חובת הקבלן לבצע ביטוח כאשר מומלץ למלא “טופס אישור עריכת ביטוח” ולהחתים את חברת הביטוח של הקבלן לפני תחילת העבודה.
בנושא הביטוח: סוכני הביטוח ממליצים שלא להסתמך על ביטוח הקבלן ולהרחיב את פוליסת הדירה לפני שיפוץ גדול. במקרה של פגיעה ברכוש או בנפש, הביטוח של הקבלן לא תמיד מכסה את כל סכום הנזק. הרחבה של ביטוח הדירה לתקופה של השיפוצים מכסה על העבודה עצמה, צד ג’ במקרה שמישהו מחוץ לדירה נפגע ואת העובדים של הקבלן או עובדים של קבלן המשנה.
שיפוץ דירה יכול להתבצע בכל עת במהלך השנה אך כדאי להתאים את מועד העבודות לצרכים, למגבלות ולאפשרויות שלנו. כך לדוגמא, עדיף לבצע את הפרויקט בזמן שאין עומס בעבודה ואפשר לפנות זמן, או לקחת חופש מהעבודה. אם יש ילדים בבית צריך להתחשב גם בצרכים שלהם ולא לשפץ בתקופת הלימודים, וכן הלאה.
שימו לב: דווקא בחורף, ה”אוף סיזן” של השיפוצים, המחירים יורדים משמעותית. כדאי לשקול את האפשרות.
מי אחראי במקרה של אי התאמה למפרט השיפוץ
קבלן השיפוצים מביא איתו עובדים, כלים והרבה לכלוך ולכן כדאי להכין מראש “נתיבי גישה” לאזורים הדרושים שיפוץ ולחסוך התניידות מיותרת ומלכלכת ברחבי הבית. אם יש לכם יותר מחדר שירותים אחד כדאי להקצות שירותים אחד לשיפוצים. מומלץ לשים לב שילדים או חיות מחמד הרגילים להתרוצץ בבית, יהיו מחוץ לאזורי השיפוץ.
לאחר השיפוץ כדאי לדרוש מקבלן השיפוצים פרוטוקול מסירה סופי, לפני שמסכמים את השיפוץ ומשחררים את הקבלן לדרכו. לשם כך כדאי, ואף מומלץ מאד, לדחות את חלק הארי של התשלום לאחר חתימה על הפרוטוקול, על מנת להבטיח את אחריות הקבלן על השיפוץ כולו.
מלבד האדריכל / מעצב הפנים וקבלן השיפוצים (וצוות העבודה שלו) ישנם אנשי מקצוע משלימים נוספים שנצטרך לשיפוץ שלנו: אנשי אלומיניום, מיזוג אוויר, פרקטים, מטבחים ונגרות. בחלק החיצוני של הבית ניעזר לעתים בבעלי מקצוע כמו אנשי גננות ופיתוח.
נזכיר כי מבחינת תקציב השיפוץ, 40 עד 50 אחוז מהתקציב הולך לאנשי המקצוע המשלימים ולמוצרים שתרכשו (ריצוף, כלים סניטריים, תאורה, ריהוט), כך שחשוב להשקיע את כל המשאבים בבחירה הנכונה.
מי מביא את אנשי המקצוע הללו? איך בוחרים אותם? איך מבטיחים שכל אחד ייכנס בזמן הנכון? ישנן שתי אפשרויות להגיע אל בעלי המקצוע המשלימים: אחת היא שקבלן השיפוצים נותן מענה לחלק (או לכל) הצדדים המשלימים של השיפוץ ומחזיק תחת המטריה שלו את בעלי המקצוע המתאימים – כך הקבלן יהיה הכתובת היחידה שלכם לשיפוץ והכל יתנהל תחתיו.
האפשרות השניה היא לקבל המלצות ולבחור בעל מקצוע משלים בעצמכם. אפשר לבקש המלצות מהקבלן, מהאדריכל, ממעצב הפנים, ממשפחה, מחברים ולקבל רשימה של חוות דעת ואלבומי פרוייקטים ולבסוף לבחור בצורה מושכלת את בעל המקצוע הנכון.
לשאלות ותשובות נוספות בנוגע למה כולל בדק בית, ועוד שאלות הצטרפו אלינו בפייסבוק